Núria Oliver, experta en IA: "Qui domine la intel·ligència artificial serà l'amo del món, i la Xina està decidida a aconseguir-ho"

La fundació que dirigeix Oliver organitza el primer fòrum europeu d'intel·ligència artificial a Alacant, ciutat candidata a acollir la pròxima agència espanyola d'IA

L'excomissionada de la Generalitat per a l'estratègia en IA i directora de la Fundació Ellis, Núria Oliver / À Punt NTC

Des de l'algoritme que respon amb resultats a les nostres cerques en els navegadors d'internet fins als models que han permés accelerar el desenvolupament de les vacunes contra la covid, passant pel filtre de reconeixement facial d'Instagram que tanta gràcia fa. "La intel·ligència artificial (IA) no és una cosa del futur. La portem cada dia a la butxaca, en els nostres terminals mòbils", ha recordat la directora de la Fundació Ellis d'intel·ligència artificial 'Alacant l'enginyera Nuria Oliver en Les notícies del matí. Oliver, que va ser la comissionada de la Generalitat per a l'Estratègia Valenciana en IA, va liderar els equips multidisciplinaris responsables dels models matemàtics que van predir el comportament de la pandèmia i que en van facilitar la gestió sanitària.

Aquest divendres la fundació d'Oliver organitza el primer fòrum europeu d’intel·ligència artificial, en què s'analitzen tant la innovació en la investigació per a salut, el benestar i la inclusió de les persones, com els aspectes ètics que l'acompanyen. El cicle de ponències l'ha obert Lama Nachman, que va liderar l'equip de l'empresa Intel, la que va desenvolupar la interfície intel·ligent que va permetre a Stephen Hawkins poder comunicar-se amb altres persones.

Però més enllà de les aplicacions per a la salut i el benestar humà, adverteix Oliver, la IA té també conseqüències geopolítiques: "Aquell que domine la IA, dominarà el món. Per això la Xina s'ha proposat ser la nació líder en aquesta àrea, perquè entenen que si ho aconsegueix, es convertirà en la primera potència del planeta".

No cal esperar més. La IA és un mercat que mou un trilió de dòlars i ja produeix sistemes que estan transformant la societat.

La directora de la Fundació Ellis entén que si bé "estem molt lluny de tindre encara una IA general", és a dir, aquella anàloga a la d'un humà, s'ha d'operar en diverses àrees i tindre autoconsciència, "no necessitem assolir un nivell de desenvolupament" per a apostar per a parar atenció a aquest camp d'acció, ja que ara mateix "és un mercat que mou un trilió de dòlars i ja està produint sistemes que estan transformant la societat"·

Oliver va participar en alguns d'aquests sistemes: els models matemàtics que avançaven les corbes de contagis de covid-19 a la Comunitat Valenciana, que es deriven d'un projecte de la fundació, premiat pel prestigiós guardó XPrice, per a predir el comportament de la pandèmia en 236 països del món en funció de les diferents polítiques de confinament. "El model, que està basat en xarxes neuronals, va ser molt valuós predient la corba de la pandèmia de la tercera onada, després del Nadal del 2020-2021, la més dura a la Comunitat Valenciana, i va ser extremadament precís predint el dia del pic i la xifra de casos d'aquest, a l'efecte de gestió sanitària", recorda l'enginyera de telecomunicacions. Unes prediccions que també va anticipar amb prou exactitud la realitat de la sisena onada.

Els models que desenvolupàrem durant la pandèmia van ser extremadament precisos per a predir el dia del pic i la xifra de casos d'aquest de la tercera onada.

La directora de la Fundació Ellis, que va deixar el càrrec de comissionada de la Generalitat a l'abril, quan la pandèmia donava senyals clars de remissió, també ha destacat la importància de les enquestes que es van facilitar a la ciutadania valenciana durant la crisi sanitària. Oliver explica que no només van ajudar a conéixer el present i l'evolució de la pandèmia, sinó que la mateixa metodologia emprada s'ha mostrat com una eina valuosa, referent en ciència ciutadana, per a connectar amb la ciutadania i donar-li veu en temps real.

Vent a favor per a la implantació a Alacant de l'Agència Espanyola d'IA

Siga casualitat, o no, la jornada que organitza la fundació Ellis té lloc a Alacant, la ciutat que la Generalitat presentarà com a seu de la futura Agència d’Intel·ligència Artificial espanyola —per a la supervisió de l'aplicació en la societat— i que, a més, serà la primera que s’ubique fora de Madrid. Núria Oliver creu que l'impacte seria molt positiu per a la ciutat, en cas que fora l'adjudicatària, i es beneficiaria de les sinergies derivades del treball ja fet per la fundació, que és l'única unitat espanyola en la xarxa europea d'IA que té com a focus la investigació per a la millora del bé social.

El Fòrum Europeu d'Intel·ligència Artificial per a la Salut, el Benestar i la Inclusió acull també l'última fase de la competició europea d'empreses emergents, que premia el talent en IA aplicat a millores socials. L'objectiu és fer valdre la importància i necessitat d'apostar per la inversió en investigació i innovació i donar solucions a malalties neurodegeneratives com l'ELA, l'esclerosi múltiple, el Parkinson o l'Alzheimer.

També et pot interessar

stats