La Comunitat Valenciana comença la carrera per a convertir-se en la seu de l'Agència d'Intel·ligència Artificial

Aquest organisme és el primer que descentralitzarà el govern espanyol després d'anunciar que seus de nova creació s'ubicaran fora de Madrid

Cotxe sense conductor
Cotxe sense conductor, producte de la intel·ligència artificial / À Punt

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ja s'ha posat mà a l'obra perquè la Comunitat Valenciana es convertisca en la seu de la futura Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial.

Coordinat per la consellera Josefina Bueno, el grup de treball ja ha començat a elaborar un informe que reflectisca les singularitats, avantatges i punts forts que té la Comunitat Valenciana per a ser la nova seu d'intel·ligència artificial basant-se en tres eixos fonamentals: la capacitat del territori valencià per a generar i atraure talent, la implicació del teixit productiu i la implementació de la intel·ligència artificial en tots els sectors, també en l'administració pública.

L'aposta de la Generalitat és posar la intel·ligència artificial "al servei de tota la societat valenciana" per a millorar la vida de les persones i "abordar els diferents àmbits en els quals la IA suposarà un canvi, com en aspectes jurídics, socials o ètics", expliquen en el departament.

Amb la mirada posada en "el creixement econòmic del territori i la generació d'ocupacions en sectors de futur", es presentarà a la Comunitat Valenciana com una autonomia que capta i reté talent investigador en totes les àrees de coneixement i, especialment, en àmbits relacionats amb les noves tecnologies disruptives.

En aquest aspecte destaquen els treballs pioners de VRAIN en la UPV o la Unitat Científica d'Innovació empresarial de la UA, l'Escola de Postgrau i Xarxa de Centres d'Investigació en Intel·ligència Artificial (ValgrAI) o el Node Ellis, situat al Parc Científic de la UA i encapçalat per Núria Oliver.

En segon lloc, es destaca el capital empresarial de la Comunitat Valenciana, amb l'Agència Valenciana de la Innovació o l'associació Inndromeda. També en Districte Digital, un dels hubs tecnològics més importants d'Espanya, que té més d'un centenar d'empreses i un miler de treballadors enfocats cap a la transformació de la nova economia digital.

Finalment, la Generalitat destaca la seua obstinació per posar en marxa una administració pública que contribuïsca a millorar la vida de la ciutadania a través de la implementació de la intel·ligència artificial en els serveis públics, amb la finalitat d'avançar cap a sistemes de gestió més sostenibles, eficaços i eficients.

En aquest sentit, la Generalitat finança la Càtedra d'Intel·ligència Artificial aplicada a l'Administració Pública de la UPV des d'on es proposen prototips i millores en l'àmbit dels procediments administratius.

Comença la descentralització de les seus del govern central

Amb la descentralització de la futura Agència Espanyola de Supervisió de la IA comença la mesura aprovada pel govern espanyol per a seus de nova creació. Una demanda per la qual ha apostat fortament el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la qual s'espera que repercutisca favorablement en l'economia d'altres comunitats autònomes i no sols en la de Madrid.

Que la Comunitat Valenciana albergara institucions i organismes públics de l'estat tindria nombrosos avantatges, com més oportunitats d'ocupació pública, un augment de contractacions públiques a empreses valencianes i la retenció del talent, entre altres.

També et pot interessar

stats