La Generalitat proposa portar a València Ports de l'Estat i, a Barcelona, part del Senat

El cap del Consell, Ximo Puig, ho ha anunciat durant la clausura del seminari en el qual ha participat juntament amb el ministre d'Universitats, Joan Subirats

Port de València
Port de València / À Punt NTC

La Generalitat ha presentat una proposta concreta de descentralització d'institucions de l'Estat que portaria a València Ports de l'Estat; part del Senat, a Barcelona; la seu del Constitucional, a Cadis; el Suprem, a Castella i Lleó; el Tribunal de Comptes, a Aragó; l'Institut Oceanogràfic, a Galícia; l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, a Catalunya i l'Agència Estatal d'Investigació, a Euskadi. Així mateix, es crearia un Museu-Xarxa del Prado i el Reina Sofia, amb seus a Múrcia, Cantàbria i Andalusia, i l'organisme autònom de Parcs Nacionals s'ubicaria a Extremadura.

D'aquesta manera ho ha anunciat aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la clausura del seminari "Espanya polifònica i desconcentrada: un país en forma de malla", en el qual ha participat juntament amb el ministre d'Universitats, Joan Subirats. La proposta valenciana naix de l'informe Espanya polifònica: per un país en forma de malla, elaborat per la càtedra Prospect 2030.

Ports de l'Estat és l'empresa estatal que depén del Ministeri de Transports i que és responsable de la gestió dels ports de l'Estat: 28 autoritats portuàries que gestionen actualment 46 ports d'interés general.

No és la primera vegada que Puig aposta per la descentralització. En diversos discursos públics i intervencions durant els últims anys, el president de la Generalitat ha insistit en la idea de descentralitzar les seus d'algunes institucions de l'Estat i empreses públiques, que ara concentra quasi en exclusiva la Comunitat de Madrid, una posició que defén des de fa mesos i que aquest dimarts va reivindicar al final dels actes del 12 d'octubre.

També altres partits d'esquerra comparteixen l'aposta descentralitzadora. L'Acord del Túria, firmat a València el passat 9 de maig entre Compromís, Més País, Més per Mallorca, la Chunta Aragonesista (CHA) i Verds Equo, va nàixer amb una referència expressa a la seua clara aposta per la descentralització per a fer front a les "pulsions centralistes".

Una opinió que no acaba de quallar al govern espanyol, tot i que el president Pedro Sánchez sí que ha mostrat la voluntat de descentralitzar algunes institucions, però en referència a les noves. El cap de l’executiu va reconéixer octubre del 2021 que "hi ha institucions que no té molt de sentit que estiguen a Madrid", entre les quals citava l'Institut Espanyol d'Oceanografia.

També et pot interessar

stats