Naix a València l'Acord del Túria, una aliança de cinc partits d'esquerra "contra les pulsions centralistes"

Compromís, Més País, Més per Mallorca, Chunta Aragonesista i Verds Equo posen en marxa un espai de col·laboració per a començar a perfilar una confluència electoral en els pròxims comicis

Representants dels cinc partits constituents de l'Acord del Túria, aquest dilluns en l'acte de presentació a València
Representants dels cinc partits constituents de l'Acord del Túria, aquest dilluns en l'acte de presentació a València / Manuel Bruque (Efe)

L'Acord del Túria ha començat a caminar aquest dilluns a València a poc més d'un any del pròxim cicle electoral. Els partits ja han posat en marxa la maquinària per a sumar esforços i amb aquest propòsit s'ha constituït un nou "espai de col·laboració" en les esquerres que aglutina de moment cinc formacions. Compromís, Més País, Més per Mallorca, la Chunta Aragonesista (CHA) i Verds Equo han signat la declaració constituent del que s'espera que siga el germen d'una futura confluència a l'esquerra del PSOE en les cites electorals que venen a partir del 2023, tant generals com autonòmiques.

A manera d'"entesa", aglutina de manera "horitzontal" i igualitària cinc forces progressistes que comparteixen una manera de fer política basada en l'arrelament al territori, amb una clara aposta per la descentralització per a fer front a les "pulsions centralistes". També valors com la justícia social, l'ecologia o la necessitat d'un finançament just per a tots els territoris.

Suposa, en la pràctica, aprofundir en el pacte que ja van signar a Saragossa a l'octubre Compromís, Més País i CHA, per a sumar a Més Mallorca i Verds Equo. No incorpora de moment Unides Podem, però els partits constituents han remarcat en diverses ocasions que l'espai està obert a "continuar creixent" i que no és una proposta electoral, ja que encara queden dos anys de legislatura.

En tot cas, l'Acord del Túria s'avança a la plataforma a l'esquerra del PSOE que vol liderar la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, de cara a les pròximes eleccions generals. El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha assegurat que estarien disposats a negociar amb la política gallega si finalment es decideix a fer el pas amb un moviment propi. Sobre aquesta qüestió s'ha pronunciat també el portaveu de Més País en la cambra baixa, Íñigo Errejón, que ha deixat clar que l'Acord del Túria "no és incompatible amb res".

Els líders de les cinc formacions han exposat els objectius de l'espai de col·laboració posat en marxa aquest dilluns en un acte de presentació celebrat davant les Torres de Serrans de València. Errejón ha reivindicat que és un acord de "fraternitat política" i també un "crit d'atenció" al govern de Pedro Sánchez perquè recupere la iniciativa. Baldoví, per la seua banda, ha remarcat que els partits signants defensen que fer política des del territori és "més eficaç i eficient".

El president de la CHA, Joaquín Palacín, ha avançat que lluitaran per a aconseguir "autonomia financera" per als territoris davant la constatació que el govern espanyol "no té intenció de canviar-la". Des de Més per Mallorca han destacat la importància de revertir el model d'economia basat en el turisme, que és un "depredador" del territori i les persones, en paraules del secretari general, Jaume Zamora. Finalment, Inés Sabanés, dels Verds Equo, ha defensat que cal ser "més ambiciosos" en la transició energètica i climàtica.

També et pot interessar

stats