Puig: "Espanya és molt més que Madrid. És intolerable que no s'admeta ni el debat sobre la descentralització"

El president del PP valencià Carlos Mazón acusa el cap del Consell d'intentar desviar l'atenció per a tapar els problemes del tripartit

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua intervenció
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua intervenció / À Punt NTC

El president de la Generalitat ha insistit en la idea de descentralitzar les seus d'algunes institucions de l'Estat i empreses públiques, que ara concentra quasi en exclusiva la Comunitat de Madrid, una posició que defén des de fa mesos i que aquest dimarts va reivindicar al final dels actes del 12 d'octubre.

"Espanya és plural, no és Madrid, és molt més que Madrid. Es tracta de fer realitat a les institucions allò que és normal", ha explicat el cap del Consell a preguntes dels periodistes a la Fira del Llibre de València.

"És intolerable que no s'admeta ni el debat, que es mantinga una posició patrimonialitzadora del que és l'Estat. Les institucions de l'estat espanyol no pertanyen a ningú", ha afegit Puig en una referència vetlada al "Madrid és Espanya dins Espanya" de la presidenta regional Isabel Díaz Ayuso.

"No es contraresta l'informe de l'IVIE [sobre els beneficis de la capitalitat per a Madrid] amb un altre, sinó mitjançant la desqualificació", ha lamentat, abans d'afegir que "la patrimonialització d'Espanya que fan algunes persones és allò que fa descosir Espanya", en referència també als insults d'alguns grups de ciutadans contra el govern espanyol durant la desfilada del Dia de la Hispanitat.

Per a Puig, el projecte de descentralització "no ha de ser polèmic ni de confrontació, sinó de normalització d'un estat divers que atén el conjunt de les seues regions" a través del potencial positiu que pot tindre el repartiment de les seues d'empreses i institucions per al bé comú dels territoris. Per això considera "inexplicable" que no s'haja abordat abans "amb normalitat", quan el debat està de plena vigència en països com Alemanya o Portugal.

"No pot ser un mercat on cadascú reclama on va una seu, es tracta de fer coses raonables" ha matisat el cap del Consell, que ha defensat com una situació lògica que la seu de Ports d'Espanya puga traslladar-se a València, "com a principal port de l'Estat", o que l'Institut Oceanogràfic "estiga en alguna regió amb mar".

Mazón acusa Puig d'inventar-se falsos debats per a desviar l'atenció

Hores abans, el president del PP de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, ha acusat Puig, d'inventar-se falsos debats per a tapar els problemes de la Comunitat Valenciana", ja que creu que està tractant "de desviar l'atenció sobre els problemes que és incapaç de solucionar".

Mazón ha ironitzat amb el fet que "igual Puig creu que tothom està esperant que el Tribunal Constitucional trasllade la seua seu a Cadis o coses per l'estil" i li ha recomanat "parlar menys d'oficines i més d'empreses i inversions, d'ocupació juvenil, falta d'aigua, o reclamar infraestructures com el corredor mediterrani. Hauria de centrar els esforços en el que de veritat importa als ciutadans", ha exigit.

Puig li ha contestat des de la Fira del Llibre. "Jo defense la Comunitat Valenciana, altres poden defensar altres autonomies", ha explicat a preguntes dels periodistes, després d'insistir en l'argumentari sobre la descentralització d'institucions de l'Estat i d'empreses públiques, que segons el president "ajudaria a cohesionar Espanya" enfront d'independentistes i centralistes i que reduiria l'"efecte capitalitat, tan nociu per a Espanya".

També et pot interessar

stats