La intel·ligència artificial agafa velocitat amb la pandèmia

Els investigadors de la UPV José Hernández-Orallo i Gonzalo Jaimovitch expliquen com ens ajuda i com enriqueix el dia a dia del món del disseny i de l’assistència mèdica, entre d'altres.

Cotxe sense conductor
Cotxe sense conductor / À Punt

La intel·ligència artificial (IA) ens envolta, tot i que unes vegades la veiem i d'altres no. De com pot ajudar-nos en el dia a dia i de com podem traure-li tot el suc parlen per a À Punt el catedràtic de la UPV José Hernández-Orallo, membre al VRAIN (Institut Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial) i també del Centre Leverhulme per al Futur de la Intel·ligència, del Regne Unit, i Gonzalo Jaimovitch, tècnic d’investigació del VRAIN. Els dos científics expliquen que la IA té una incidència directa en la millora de l’atenció sanitària, en el disseny de productes i en les prediccions en el món empresarial, com ara quan fallarà una locomotora, i fins i tot quina serà l’efectivitat d’una alineació de futbol. 

Una medicina més personalitzada

Preguntat per quin tipus de medicina tindrem mitjançant la intel·ligència artificial, Hernández-Orallo explica que serà "més precisa, més personalitzada, més objectiva. Millor, en definitiva. Ara mateix l’atenció sanitària està massificada i és molt difícil per als metges donar una atenció personalitzada, així que els facultatius han de treballar d’una altra manera, amb l'ajuda de la tecnologia, per tal de mantindre una sanitat que cobrisca tota aquesta població major que continua augmentant. La solució és més intel·ligència artificial, no menys'', explica el científic, que fa un parell de setmanes va fer una ponència al Senat, en la comissió d'assumptes econòmics i transformació digital, en què va parlar d'aquestes qüestions.

L'investigador Gonzalo Jaimovitch defén la capacitat de la IA per a desenvolupar aplicacions mèdiques i poder arribar a un major nombre de persones amb pocs recursos. "Parlem de noves eines de suport en diagnòstics o procediments".

La IA és capaç de crear dibuixos i transferir algunes activitats humanes i peces de vestir a animals i objectes inanimats
La IA és capaç de crear dibuixos i transferir algunes activitats humanes i peces de vestir a animals i objectes inanimats / OpenAI

Les màquines ja imaginen, dissenyen i creen

La intel·ligència artificial és també una gran aliada del disseny. L’empresa nord-americana OpenAI, fundada entre altres per Elon Musk, n'és un bon exemple. Actualment, OpenAI és capaç de processar milions d'imatges i llocs web per a extraure representacions abstractes. El seu programa anomenat Dall-e (acrònim de Dalí i Wall-e) és capaç de crear imatges a partir d’un text, de dissenyar productes a partir de la descripció de les característiques. El resultat és una imatge que no està feta de trossos, és com si la xarxa se les imaginara, com el cas d’aquesta butaca inspirada en un alvocat. 

A la ferramenta li han demanat que dissenye una butaca i li han donat només dos ordes: "butaca amb forma d’alvocat" i "butaca imita alvocat". Davant d'aquestes noves ferramentes que, òbviament, influiran en treballs i professions, el professor llança la reflexió següent: "Clar que afectarà els oficis, i més prompte que no s'espera. El que cal ara és pensar com poden els dissenyadors i dissenyadores valencians utilitzar aquestes ferramentes i despuntar globalment, o ser més eficients". 

Per a Gonzalo Jaimovitch totes les tecnologies, o la gran majoria, són susceptibles de ser utilitzades de manera malintencionada "però també poden utilitzar-se a favor de la societat. És per això que la comunitat científica, els legisladors i els governs han de dedicar part del seu esforç a identificar els riscos i aplicar les mesures necessàries per a impulsar totes aquestes aplicacions positives i limitar les negatives".

Hernández-Orallo sosté que s'ha de fugir de la visió sensacionalista que la intel·ligència artificial té molts riscos i és un problema. "El pitjor que podem fer és crear por o reticència, perquè el principal risc que tenim els valencians en les pròximes dècades és no abraçar la intel·ligència artificial. Al contrari, hem de generalitzar-la i posar-la en marxa en tots els àmbits, i fer com han fet els finlandesos: tota la població, des de forners a jubilats, ha fet un curs d’IA impulsat per l’estat".

La Inteligència Artificial ja es capaç de dissenyar models amb només dos ordres
La Inteligència Artificial ja es capaç de dissenyar models amb només dos ordres / À Punt

El meu assistent personal

La IA s’ha convertit també en el nostre assistent personal. Un exemple d’atròfia és que ja quasi no sabem escriure bé sense les autocorreccions automàtiques, o ja no ens esforcem a recordar com arribar a un lloc on fa molt que no hem anat, perquè tenim Google Maps. I arribarà el moment en què no caldrà ni que conduïm. Això serà així perquè com que el cotxe no necessitarà conductor o conductora, no haurà d'estar aparcat tot el dia a la porta de casa o de la faena. "Si accelerem la transició, salvarem milers de vides al volant en els pròxims anys". La IA també ajuda a predir l’efectivitat d’una alineació de futbol. "Hi ha actualment molts professionals que es dediquen a les anàlisis esportives i molts equips utilitzen aquests mètodes".

També et pot interessar

stats