Les autonomies ja poden optar a acollir les seus dels nous organismes que cree el govern

Alacant podria ser la futura seu de l’Agència Espanyola d’Intel·ligència Artificial, mentre ciutats com Terol o Sevilla volen rebre l’Agència Espacial

Imatge d'arxiu des de l'espai
Imatge d'arxiu des de l'espai / Ministeri de Ciència i Innovació

Les comunitats autònomes ja poden presentar la candidatura per a acollir les seus descentralitzades de l’Agència Espacial Espanyola (AEA) i l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (Aesia). El termini per a presentar-se és d’un mes a partir de la publicació de la convocatòria en el BOE de dimecres, i d’altres tres mesos perquè el govern central trie la seu d'aquests organismes.

Els governs autonòmics interessats han de presentar un informe que dona suport a les candidatures locals, en què indiquen l'existència d'un ecosistema universitari i empresarial relacionat amb el projecte. En cas de presentar-se dues ciutats d'una mateixa regió, han d’identificar la preferència.

En l’avaluació es valorarà l'elaboració d'un estudi d'impacte econòmic, social i industrial, on es reflectisquen les sinergies que puga generar l'Agència amb l’emprenedoria, la innovació i la investigació ja existents a la zona. Els projectes poden oferir la cessió d'immobles, assumir els costos financers del trasllat o creació de la seu.

També serà un criteri a tindre en compte la posada en marxa de programes de suport per al personal treballador, com la reagrupació familiar dels desplaçats, les ajudes al lloguer o compra d'habitatge, la cerca d'ocupació, la recol·locació laboral de familiars directes i la continuació dels estudis.

La comissió al càrrec de l'elecció d'aquestes seus per a descentralitzar el territori elaborarà un dictamen sobre les ubicacions que posteriorment s'elevarà al Consell de Ministres, que prendrà la decisió final sobre l'emplaçament.

Alacant aspira a acollir l’Agència d’Intel·ligència Artificial

En el cas d’Aesia, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que proposarà Alacant com una futura seu de la institució, un procés en el qual competirà amb Granada i, previsiblement, amb una ciutat gallega.

Per a aquesta seu es tindrà en compte que la candidatura provinga d'una àrea amb nombroses empreses de l'àmbit de la tecnologia i, concretament, la intel·ligència artificial. En aquest cas, Alacant haurà de poder aportar infraestructures i equipaments relacionats amb aquest camp, així com tindre capacitat per a albergar talent en els camps d'ètica, les ciències socials i jurídiques.

Quatre ciutats i les illes Canàries volen albergar l’AEA

En el cas de l'Agència Espacial, quatre ciutats (Terol, Huelva, Sevilla i la madrilenya Tres Cantos) i les Canàries han presentat les seues possibilitats per a acollir aquesta nova institució.

En aquest cas, el govern donarà importància a l'existència de mitjans de transport aeris i terrestres a poca distància d'un aeroport que compte amb connexions a destinacions internacionals.

Al mateix temps, també valorarà que el destí tinga un entorn hoteler que permeta visites institucionals i un sector empresarial, educatiu i universitari dinàmic en les proximitats.

També et pot interessar

stats