El govern espanyol reitera que només preveu descentralitzar les institucions de nova creació

L'executiu respon així a la petició del president de la Generalitat perquè institucions com Ports de l'Estat se situen fora de Madrid

Isabel Rodríguez, aquest dimarts, en roda de premsa
Isabel Rodríguez, aquest dimarts, en roda de premsa / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra de Política Territorial i portaveu del govern central, Isabel Rodríguez, ha situat aquest dimarts la proposta de descentralitzar les institucions de l'Estat (traient de Madrid el Museu del Prado o el Tribunal Suprem), que dilluns va fer el president Ximo Puig, en un "context acadèmic" i ha apuntat que la descentralització és farà amb organismes que no afecten l'estructura de l'Estat.

Rodríguez ha contestat així durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, a la proposta presentada pel president de la Generalitat durant la clausura del seminari "Espanya polifònica i desconcentrada: un país en forma de malla". La resposta reitera la ja expressada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que a l'octubre del 2021 va limitar la descentralització a les noves institucions, que va assegurar que s’ubicaran fora de Madrid.

El seu plantejament inclou descentralitzar institucions com la de Ports de l'Estat, que apostava per situar a la Comunitat Valenciana; una part del Senat, a Barcelona; la seu del Tribunal Constitucional, a Cadis; el Tribunal Suprem, a Castella i Lleó; el Tribunal de Comptes, a Aragó, i Parcs Nacionals, a Extremadura. També ha proposat crear un Museu-Xarxa del Prado i el Reina Sofia, creant seus a Múrcia, Cantàbria i Andalusia.

La ministra portaveu també ha assegurat que el govern espanyol ja ha estat implementant aquesta desconcentració amb algunes empreses públiques de cara a fomentar la cohesió social del territori i pal·liar la despoblació. Però es tracta, segons ha dit, d'organismes que tenen a veure amb la innovació tecnològica i que són capaços d'atraure inversió privada al territori.

També et pot interessar

stats