La UE permetrà ampliar els dies de pesca al Mediterrani si el sector aplica mesures sostenibles
Les barques d’arrossegament podran eixir 27 jornades a la mar i eixa xifra pot créixer fins a les 130 si s’adopten iniciatives ambientals, per exemple referides a les malles, per a protegir la fauna marina
La Unió Europea ha fet marxa arrere respecte a les retallades en les jornades de pesca al Mediterrani i l’Atlàntic que pretenia implantar, però ho ha fet a través d’una sèrie de mesures compensatòries. Finalment, després de dos dies de negociacions, els ministres del ram han acordat una retallada dràstica de les jornades en què estarà permesa la pesca d’arrossegament al Mediterrani, que són de fins al 79% dels dies de pesca per a l’any que ve. Ara bé, si el sector compleix una sèrie de mesures per a garantir la sostenibilitat de la mar i la fauna marina, esta retallada pot ser menor i es podria arribar fins i tot als mateixos dies de pesca autoritzada que enguany.
Així, els responsables de pesca, per unanimitat, han donat llum verda a la reducció de les jornades en què es podrà practicar la pesca d’arrossegament al Mediterrani. Un acord que veu amb bons ulls el ministre d'Agricultura, però, des de la Comunitat Valenciana, el conseller Barrachina es mostrava menys optimista perquè assegurava que per a acollir-se a les mesures compensatòries calen inversions elevades, difícils d'assumir per al sector.
Inicialment, queden permesos només 27 dies, però esta xifra podrà créixer fins als 130 dies si el sector aplica pràctiques sostenibles, i es podran ampliar les jornades de pesca inicialment permeses. És a dir, a través d’una dotzena de mesures compensatòries, el sector de la pesca d’arrossegament podrà obtindre jornades de pesca addicionals a les 27 permeses. Es tracta d’iniciatives que permetran compatibilitzar la protecció dels bancs de peixos amb l’explotació de la indústria pesquera.
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, s'ha mostrat satisfet pel tancament d'este acord, vital per a la supervivència del sector al Mediterrani. Afirmava que les mesures selectives aprovades equilibren la reducció de les jornades en què està permesa la pesca.
Planas, en una compareixença posterior al tancament de l'acord, ha assenyalat que "en termes pràctics, el 2025 tindrem els mateixos dies de treball que el 2024". Este equilibri ha sigut possible gràcies a "dos mesures en matèria de malles, tres en matèria de vedes i una relativa a les portes voladores" de les embarcacions d'arrossegament, segons ha detallat.
En el cas concret del Mediterrani, el ministre d'Agricultura destacava “els grans esforços realitzats pel sector pesquer espanyol per a protegir els recursos”, que no van ser considerats per la comissió en la proposta inicial. En este sentit, l'acord tancat contempla que, per a poder mantindre els mateixos dies de pesca que el 2024, s'hauran d'aplicar determinades mesures de gestió.
Així, l'acord proposa sis mesures, però seria prou amb l'aplicació de dos d'elles per a poder recuperar la totalitat dels dies de pesca, com han aclarit des d'Agricultura. Es podrà recuperar fins a un 30% de dies si es fa un canvi de malla als 45 mil·límetres per a la pesquera de la costanera i fins a un 50% per a la pesquera de profunditat amb una malla de 50 mil·límetres.
Pel que fa a les vedes, l'aplicació d'una temporal de quatre setmanes permetrà recuperar un 15% de dies de treball. També es podrà recuperar un 3% de dies per l'establiment d'una veda de 800 a 1.000 metres de profunditat, mesura que la flota espanyola ja duu a terme, i un altre 10% amb una parada de sis setmanes entre 100 i 500 metres de profunditat. Igualment, podrà recuperar-se un altre 3% de jornades si el sector estableix portes voladores que part de la flota ja utilitza amb èxit.
Menys restriccions per a la gamba roja
La Comissió s'ha compromés a facilitar l'accés a fons europeus per a finançar les mesures incloses en el mecanisme de compensació de dies. Respecte a la gamba roja s'ha aconseguit en les negociacions que la retallada proposada baixara del 30% al 10%.
És un colp més, duríssim, per a la pesca valenciana
La visió de la Generalitat és diferent de la de Planas. El president, Carlos Mazón, ha manifestat que el pacte "suposa un colp dur per al sector pesquer de la Comunitat Valenciana, que n'accelerarà la desaparició i multiplicarà l'abandó de vaixells". Així, el cap del Consell considera que suposa reduir l'esforç pesquer dels arrossegadors en un 66% en el Mediterrani i "mostra la solitud del govern central, la seua poca influència a Europa i la seua deixadesa" a l'hora de buscar socis i donar suport als pescadors del Mediterrani perquè no ha aconseguit la minoria de bloqueig necessària per a frenar esta nova retallada.
Sobre este tema, ha incidit que "amb el suport de tres països, que haurien sumat el 35% de la població dels 27, es podria haver evitat". "El govern central va anunciar un bloc junt amb França i Itàlia i només necessitava un suport més que no han aconseguit", ha subratllat Mazón.
En la mateixa línia s'ha pronunciat el conseller d’Agricultura i Pesca, Miguel Barrachina, que també valora l’acord com "un colp més, duríssim, per a la pesca valenciana”.
Respecte a les mesures compensatòries a les quals es pot acollir el sector per a guanyar dies de pesca autoritzada, Barrachina ha indicat que requereixen unes inversions que no estan a l’abast del sector: “Pel que ens conten, les inversions són inassumibles”. El conseller remarcava l’estat en què es troba el sector que, segons ha recordat, ha desballestat un centenar de barques en els últims anys.
En opinió de Barrachina, el sector pesquer valencià no travessa un bon moment i el pacte tancat en la Unió Europea, no farà més que perjudicar-lo. “Fa sis anys eixien a treballar a la mar 220 dies i ara només poden eixir 133”, advertia el conseller.
El sector advertia del colp mortal
El sector pesquer de tot Espanya, inclòs el de la Comunitat Valenciana, s'havia mobilitzat per a intentar impedir la retallada de les jornades de pesca. Argumentaven que la minva de dies en què les barques d'arrossegament poden eixir a treballar suposaria la mort del sector i la pèrdua de llocs de treball.
El comissari de Pesca de la Unió Europea, Costas Kadis, qualificava l’acord d’“equilibrat i responsable”, i assegurava que inclou “totes les flexibilitats que permetia el marc jurídic” per a garantir l’equilibri entre les consideracions socials, econòmiques i mediambientals. No obstant això, admetia que “les negociacions han sigut llargues i complexes”, en especial les referides al Mediterrani occidental”.