Elx comença la carrera per a convertir-se en seu de l'Agència Espacial Espanyola

La capital del Baix Vinalopó, que competeix amb ciutats com Sevilla, Terol o la madrilenya Tres Cantos, considera que té una candidatura "sòlida, viable i amb bons fonaments"

Instal·lacions triades per a ubicar la seu de la futura Agència Espacial Espanyola a Elx
Instal·lacions triades per a ubicar la seu de la futura Agència Espacial Espanyola a Elx / À Punt NTC

La carrera per a albergar la futura seu de l'Agència Espacial Espanyola (AEE) ja està en marxa i Elx vol ser-ne la guanyadora. L'organisme, de nova creació, és un projecte recollit en el Perte aeroespacial que ha impulsat el govern espanyol, que ocuparà unes instal·lacions de vora 3.000 metres quadrats i hauria d'estar en marxa el primer trimestre del 2023. 

La capital del Baix Vinalopó, l'aposta valenciana en aquesta competició, no ho tindrà gens fàcil: es disputa acollir l'ens amb altres nou ciutats espanyoles. Aquest dijous, Elx ha presentat oficialment la candidatura, impulsada per l'Ajuntament i amb el suport de la Generalitat —a través de la Conselleria d'Innovació—, el Consell Social de la Ciutat d'Elx i Casa Mediterráneo, amb el convenciment que compleix de bon tros "tots i cadascun" dels requisits de la convocatòria del Ministeri de Política Territorial. "Hem preparat una bona candidatura per a competir: sòlida, viable i amb bons fonaments" ha resumit l'alcalde, Carlos González. 

El projecte té el suport unànime d'institucions, el teixit empresarial i acadèmic. Preveu instal·lar la seu de l'AEE en un immoble modern ubicat al nou Campus Tecnològic d'Elx Parc Empresarial. L'enclavament és estratègic, com ha remarcat el regidor de la ciutat, que n'ha resumit els atractius. Primer, compta amb una xarxa de comunicacions "immillorable", a uns pocs minuts de l'aeroport internacional d'Alacant-Elx Miguel Hernández i dues estacions de ferrocarril d'alta velocitat (AVE). Segon, està immers en un ecosistema educatiu "d'excel·lent qualitat", amb cinc universitats i una gran oferta de centres d'educació secundària. Finalment, el lloc està envoltat d'un teixit productiu "dinàmic i innovador", en què destaca un autèntic clúster aeroespacial valencià que inclou dues de les empreses més rellevants del sector: les il·licitanes Emsis i PLD Space

49 milions adjudicats en el Perte aeroespacial

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha participat en l'acte de presentació per a visibilitzar el suport explícit de l'administració autonòmica a la candidatura. "És, sense dubte, molt més que competitiva", ha assegurat. També ha destacat l'àmplia "cohesió social i econòmica" que ha aconseguit concitar el projecte i s'ha mostrat confiat en les possibilitats d'Elx per a resultar triada pel govern espanyol per la capacitat que té de "saber combinar tradició amb futur". Durant la intervenció, el cap del Consell ha aprofitat per a anunciar que les empreses i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana tenen ja assignats 49 milions dins del Perte aeroespacial, fet que la converteix en el tercer territori de l'Estat amb més pressupost. 

Aquest Perte pretén mobilitzar entre 2021 i 2025 vora 4.500 milions d'euros aprofitant fons europeus. El govern espanyol busca que l'AEE, que naix com una mena de NASA espanyola, forme part de l'aposta per descentralitzar els nous organismes públics. Tindrà com a missió la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en l'àmbit de l'espai, la seguretat i la defensa nacional. I requerirà inicialment una setantena de treballadors, entre funcionariat, personal laboral i llocs d'alta direcció. Un altre dels requisits que demana la convocatòria és disposar de diversos espais multifuncionals i capacitat per a organitzar esdeveniments en els quals participen fins a 250 persones. 

El termini per a presentar candidatures finalitza aquest dissabte, 5 de novembre. De moment, ja s'hi han postulat, a banda d'Elx nou ciutats més: Terol, Lleó, Tres Cantos, Ciudad Real, Sevilla, San Javier, Huelva, Gran Canària i Tenerife.

També et pot interessar

stats