Díaz defensa premiar l’"esforç fiscal" autonòmic en el repartiment dels fons estatals

La vicepresidenta segona i ministra de Treball afirma que Sumar “vol ser un moviment europeu, progressista i verd” durant la seua visita a València

Yolanda Díaz, aquest dissabte, a València
Yolanda Díaz, aquest dissabte, a València / À Punt NTC

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’ha mostrat d’acord aquest dissabte amb la proposta del president de la Generalitat, Ximo Puig, que contempla que es tinga en compte l’esforç fiscal de les autonomies en el repartiment de fons de l’Estat.

En declaracions aquest dissabte a València, Díaz ha recordat que des d’Unides Podem han estat defensant aquesta qüestió en la negociació dels pressupostos generals amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, des d’abans de l’estiu i ha reconegut que es tracta d’un factor “molt important per al finançament de la Comunitat Valenciana”.

Les principals qüestions que planteja la coalició progressista contemplen la modificació de l’impost de societats “perquè s’assimile al 15%”, l’aposta per un impost a les grans fortunes per damunt dels deu milions d’euros i la penalització dels trams salarials més elevats.

En referència a la injustícia fiscal, Díaz ha reclamat “un canvi estructural en els ingressos públics que s’adapte a les necessitats del segle XXI” i proposa que “totes les comunitats autònomes tinguen l’obligació d’assenyalar el mateix disseny d’ingressos públics” i que es puguen establir diferències a partir d’aquest model.

Sumar: un moviment europeu, progressista i verd

Yolanda Díaz ha afirmat que Sumar “vol convertir-se en un moviment europeu, progressista i verd” i ha insistit que la construcció de la plataforma “no cap en un temps electoral”.

En aquest sentit, ha incidit en el fet que el projecte no acaba en les fronteres “amb França o Portugal” i que els trenta-cinc grups de treball de la plataforma estan nodrits de referents internacionals. Alhora, ha destacat que s’està treballant des de la visió d’una “Espanya plural, plurilingüe i pluricultural”.

Díaz ha agraït als experts, acadèmics i juristes valencians, com ara el professor Ignacio Sánchez-Cuenca i la directora gerent de l'EMT, Marta Serrano, la seua contribució al bé comú i les seues aportacions a un “nou projecte de país” per a la pròxima dècada.

D’altra banda, la coordinadora autonòmica de Podem i síndica d'Unides Podem en les Corts, Pilar Lima, ha aprofitat l’ocasió per a mostrar el seu suport al projecte de Díaz per a “caminar juntes a l’esquerra del PSPV” i aposta per una correlació de forces diferent de l’actual Botànic, ja que “governar amb el PSPV té limitacions”.

En relació amb el procés de primàries de Podem, previst entre el 10 d'octubre i el 4 de novembre, Lima ha declarat que veu “molta il·lusió” i que espera que siga un procés “dialogant” amb un pes important per al municipalisme.

També et pot interessar

stats