Hisenda anuncia un impost a les grans fortunes "temporal" i aplicable a partir del 2023

La ministra Montero remarca que estarà dirigit a "persones milionàries", l'1% de la població espanyola, i defensa que cal "demanar un esforç més gran" als més rics davant de la crisi esclatada arran de la guerra a Ucraïna

La ministra María Jesús Montero, aquest dijous en el Congrés
La ministra María Jesús Montero, aquest dijous en el Congrés / J.J. Guillén (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de setembre 2022 - 12:04 Actualitzat: 23 de setembre 2022 - 10:50

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha avançat aquest dijous que el govern espanyol "està treballant" en la possibilitat de crear un nou impost per a les grans fortunes de caràcter "temporal". Un plantejament que va en la mateixa línia de les mesures ja aprovades per a fer front a la inflació i a la crisi socioeconòmica derivada de la guerra d'Ucraïna, entre d'altres els gravàmens a la banca i les empreses energètiques.

Aquest impost per a gravar el patrimoni dels més rics entraria en vigor a partir de l'1 de gener de 2023, sempre que s'aprove al Parlament, i era una petició especialment reclamada el soci més progressista de la coalició, Unides Podem. Fins fa uns mesos, era una possibilitat a què l'executiu estatal s'havia negat.

En declaracions als mitjans en els corredors del Congrés aquest dijous, la ministra Montero ha defensat la necessitat de "demanar un esforç més gran" als qui tenen beneficis extraordinaris, com les empreses energètiques, i a les "rendes més altes". Però ha eludit donar detalls sobre l'eventual futur impost, perquè "cal deixar que els tècnics treballen". Sí que ha precisat que seria "temporal" —igual que els gravàmens a les energètiques i a la banca, que estaran vigents dos anys—. "Creiem que per als pròxims dos anys seria important" fer costat als col·lectius vulnerables, ha afegit, per la qual cosa aquesta forqueta seria la "premissa" del període de vigència, encara que "tot dependrà de com es comporte la guerra a Ucraïna".

La també número dos del PSOE ha mostrat disposició perquè l'impost estiga en vigor "com abans millor", a principis del pròxim any, encara que "caldrà veure la tramitació". Tampoc ha revelat si s'inclourà en els pressupostos de 2023.

"Estem explorant diferents alternatives", ha insistit poc després en una entrevista en La Sexta, ja que si es tracta d'una modificació d'algun impost existent podria incloure's en una altra llei, però si és un nou, requeriria una llei pròpia. Quant al llindar de renda o riquesa que marcaria la declaració del gravamen, ha subratllat que estaria dirigit a "persones milionàries", la qual cosa implica que no afectaria més de l'1% de la població espanyola.

En tot cas, seria diferent de l'actual impost de patrimoni, que grava les propietats per damunt de 700.000 euros —exclosos 300.000 euros d'habitatge habitual— i està cedit a les comunitats autònomes. Algunes com Madrid (i pròximament Andalusia i Múrcia) el bonifiquen íntegrament.

Precisament l'ala socialista de l'executiu s'ha obert a un impost a les grans fortunes justament després que s'haja reobert el debat fiscal arran de la decisió del president andalús, el popular Juan Manuel Moreno, d'eliminar el de patrimoni en aquest territori. L'esquerra ha carregat contra aquest moviment i la competència "deslleial" que suposa entre territoris.

També et pot interessar

stats