Hisenda estudia fórmules per a gravar les grans fortunes amb nous impostos

La ministra Montero advoca per "harmonitzar" alguns gravàmens autonòmics, però rebutja una recentralització

La ministra Montero, aquest dimecres en el Congrés
La ministra Montero, aquest dimecres en el Congrés / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El govern espanyol "explora" diverses fórmules per a aconseguir una major aportació de les "grans fortunes" a les arques públiques a través dels impostos. Ho ha avançat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la sessió de control celebrada aquest dimecres al Congrés. Així, l'executiu de Pedro Sánchez obri la porta a crear un impost especial per als contribuents més rics pocs dies després que el president andalús, el popular Juanma Moreno, anunciara que eliminaria l'impost de patrimoni en aquesta autonomia, seguint els posicionaments de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. 

La ministra Montero ha advocat a més per "harmonitzar" alguns impostos autonòmics amb l'objectiu d'evitar la "competència fiscal a la baixa". En declaracions als periodistes, ha cridat a evitar l'anomenat "dúmping fiscal", harmonitzant més impostos gestionats per les comunitats en el marc del nou model de finançament autonòmic.

Hisenda podria estudiar en el marc del debat del finançament autonòmic que s'establira una forqueta en la bonificació de l'impost de patrimoni, que ara pot arribar al 100%. L'objectiu és que no hi haja una "pràctica eliminació de figures fiscals" perquè territoris amb major capacitat recaptatòria "arrosseguen" a uns altres amb menys, però rebutja la recentralització dels gravàmens.

Ha advertit Montero que és "perillós que dirigents autonòmics parlen de paradisos" —així ho va fer la presidenta de la Comunitat de Madrid— quan és una cosa que s'està combatent en l'àmbit internacional i a Europa.

La ministra no avança, no obstant això, forquetes mínimes perquè actualment el debat del finançament autonòmic, que continua sense acord, se centra en els criteris de repartiment més bàsics com la població o la dispersió.

A més, ha recalcat que en "moments de dificultat" el govern espanyol "treballa" a demanar "un esforç" als qui consideren "que estan en millors condicions de fer-ho". Després de citar els impostos a la banca o a les energètiques, ha assenyalat que "continuen explorant aquesta capacitat d'aportació a la gran riquesa del nostre país, a la gran fortuna".

L'eliminació de l'impost de patrimoni a Andalusia només beneficia el 0,2% dels contribuents mentre sacrifica 120 milions en recaptació per a sanitat, educació o dependència, ha recalcat Montero.

També et pot interessar

stats