La UE respon a Putin amb noves sancions contra l'economia russa i més armament per a Ucraïna

Els ministres europeus d'Exteriors refermen el suport a la integritat territorial d'Ucraïna i contra els referèndums als territoris ocupats

El cap de la diplomàcia europea Josep Borell en una imatge d'arxiu
El cap de la diplomàcia europea Josep Borell en una imatge d'arxiu / Yves Herman (Reuters)

La Unió Europea proposarà de manera immediata noves sancions a l'economia russa i contra individus destacats del règim de Vladímir Putin. En una reunió d'emergència convocada pel cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, els ministres d'Afers Estrangers de la Unió han pactat continuar penalitzant sectors estratègics de l'economia russa, com el tecnològic, en resposta a l'orde de Putin de persistir en la invasió d'Ucraïna mobilitzant els reservistes.

Les sancions es concretaran "tan prompte com siga possible" ha explicat Borrell a Nova York, on s'ha improvisat el conclave aprofitant la presència dels ministres comunitaris a la 77a Assemblea de les Nacions Unides. Segons ha detallat, s'ha tancat un acord polític, donat el caràcter informal de la reunió, i seran necessàries decisions formals per a concretar i fer efectives les sancions.

La Unió Europea també s'ha compromés a continuar facilitant armament a Kíiv "durant el temps que calga", ha dit Borrell, per tal que Ucraïna puga defendre's i recuperar els territoris ocupats per Rússia.

Una amenaça "sense precedents"

El diplomàtic espanyol considera que els últims moviments de Moscou busquen minar el suport que Ucraïna està rebent dels seus aliats i amenacen la pau i la seguretat internacional "a una escala sense precedents", en referència a la nova advertència de Putin sobre la possibilitat d'elevar el conflicte a una guerra nuclear.

"Això no trencarà la nostra unitat per a donar suport a Ucraïna ni el nostre ampli suport a la capacitat d'Ucraïna per a defensar la seua integritat territorial i sobirania el temps que faça falta", ha insistit el diplomàtic.

La declaració aprovada pels ministres europeus d'Exteriors també condemna els plans per a organitzar referèndums d'annexió a Rússia en zones ocupades d'Ucraïna i deixa clar que mai reconeixeran els seus resultats.

"La UE es manté ferma en el seu suport a la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna, i exigeix que Rússia retire de manera immediata, completa i incondicional totes les seues tropes i equipament militar de tot el territori d'Ucraïna dins de les seues fronteres internacionalment reconegudes", conclou el document.

Hongria, la veu discordant de la UE

L'única veu discordant del bloc comunitari ha sigut la del primer ministre hongarés, Viktor Orban. El mandatari ultranacionalista és partidari que la UE alce les sancions contra Rússia per la invasió, segons ha defés en una reunió tancada amb els diputats de la seua formació, de la qual s'ha fet ressò el diari progovernamental Magyar Nemzet.

Orban, que s'ha negat a donar suport militar a Ucraïna, sosté que el càstig danya més l'economia europea que la russa, per l'amenaça de recessió i l'alta inflació, que supera el 15% al país.

Zelenski descarta una solució pacífica i reclama més armes: "Rússia vol guerra"

L'Assemblea General de l'ONU també ha escoltat la reacció del president d'Ucraïna davant la nova fase de la guerra. En una intervenció per videoconferència Volodímir Zelenski ha demanat a la comunitat internacional càstigs més durs contra Rússia i més suport militar al seu país, i descarta, ara com ara, qualsevol possibilitat de negociar la pau.

"Nosaltres estem a punt per a la pau, però una pau vertadera, honesta i justa", ha explicat Zelenski, per a qui les últimes decisions de Putin demostren que "Rússia vol guerra".

Creu que l'exèrcit rus està guanyant temps per a reagrupar-se i contraatacar quan passe el pitjor de l'hivern. Segons ha explicat, el seu país no pot acceptar "una guerra ajornada fins d'ací a uns mesos, perquè llavors serà encara més cruenta".

"S'ha comés un crim contra Ucraïna i exigim un càstig just", ha dit Zelenski en anglés i vestit amb la seua ja clàssica samarreta militar. Aquest càstig, ha assenyalat, ha de comportar sancions, limitant el comerç, bloquejant les relacions amb Moscou i retirant el dret a vot de Rússia en òrgans internacionals. Ha demanat que es restringeixen els visats per als russos i la creació d'un tribunal especial que jutge els crims comesos, entre altres peticions.

Zelenski creu que Ucraïna pot guanyar la guerra, i ha reclamat més suport militar i assistència financera per a continuar la contraofensiva que ja està fent retrocedir les tropes russes. "Podem retornar la bandera ucraïnesa a tot el nostre territori. Podem fer-ho amb la força de les armes, però necessitem temps", ha dit el president ucraïnés, que ha concretat la petició en armes de llarg abast i defenses aèries.

El suport a Kíev també s'ha sentit amb força en l'ONU per boca del president estatunidenc, Joe Biden, que ha demandat fermesa al món davant la invasió russa. Segons Biden, allò que Putin busca és "acabar amb el dret d'Ucraïna a existir com a estat".

També et pot interessar

stats