Puig proposa que “l'esforç fiscal” de les autonomies compte en el repartiment de fons de l’Estat

El cap del Consell insisteix que ara mateix "no és oportú" suprimir impostos i demanar més recursos al govern espanyol

Ximo Puig en la celebració del desé aniversari d'Eldiario.es
Ximo Puig en la celebració del desé aniversari d''ElDiario.es' / Juan Carlos Cárdenas (Efe)

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha proposat aquest divendres que l'"esforç fiscal" en cada autonomia compute "a l'hora del repartiment" de fons per part de l'Estat com a mesura per a fer front a aquells que "pretenen el desarmament fiscal".

El cap del Consell, que ha participat en un debat amb l'exministre del PP José Manuel García Margallo i la politòloga Carmen Lumbierres amb motiu del desé aniversari d'ElDiario.es, ha assegurat que ha transmés la idea al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb el qual s'ha reunit uns minuts en el Palau de la Generalitat abans d'intervindre en el fòrum.

En el debat, Puig ha assegurat que "no sembla oportú ara mateix" suprimir impostos com el de patrimoni i demanar més recursos al govern de l'estat. "En un altre temps la mesura potser hauria tingut sentit, però ara necessitem enfortir l'estat del benestar", motiu pel qual ha advocat per una "profunda reforma fiscal perquè paguen més els que més tenen".

Margallo ha assegurat que a Europa només Suïssa i Noruega conserven aquest impost "perquè produeix la fugida de contribuents", que deixen també de pagar l'impost sobre la renda, i desincentiva l'estalvi.

Per part seua, Lumbierres ha indicat que "a França hi ha un impost a les fortunes immobiliàries, successió o donació, que també càrrega al patrimoni", i ha considerat que "tant el model de finançament progressista com el del centredreta són legítims, però sembla deslleial suprimir aquest impost en la situació actual".

 Puig: És intolerable que no es puga arribar a un acord sobre un nou model de finançament”

Preguntats sobre la reforma del model de finançament, Puig ha lamentat que "els nacionalistes bascos i catalans no han volgut parlar mai de federalisme”. “És intolerable que des de 2014 no es puga arribar a un acord sobre un nou model de finançament. Hi ha regions que estan més còmodes que unes altres amb aquest sistema", ha dit.

El president de la Generalitat ha contat que el 2014 es va reunir amb representants del Banc d'Espanya i els va exposar que la Comunitat Valenciana tenia dotze punts menys de renda per càpita que la mitjana espanyola. "Em van dir que d'on havia tret aquella dada, que no era cert, i els vaig respondre que del Banc d'Espanya. El paradigma del 'Llevant feliç' s'ha quedat, som invisibles".

També et pot interessar

stats