Yolanda Díaz mostra múscul ciutadà i social en l’inici de la plataforma Sumar

L’acte suposa el tir d'eixida a un procés d'escolta per a definir les bases de la formació 

Yolanda Díaz en la presentació del projecte Sumar
Yolanda Díaz en la presentació del projecte Sumar / Zipi Aragón (Efe)

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha lluït múscul en l’inici de Sumar, la plataforma que impulsa per a reconfigurar l'esquerra alternativa al PSOE, amb gran suport ciutadà i amb la participació de representants de col·lectius socials, personalitats de la cultura i ONG, i una àmplia presència de representants polítics, però sense els líders dels partits.

A l'enclavament del centre cultural Matadero de Madrid, el principi d'aquesta plataforma ha permés Díaz mobilitzar les bases progressistes i teixir noves aliances per a augmentar l'espai actual d'Unides Podem.

L’acte suposa el tir d'eixida a un procés d'escolta, una fase de consulta amb experts i representants de la ciutadania per a definir les bases i que li portarà a emprendre una gira per tot Espanya que durarà sis mesos. Una vegada finalitzat el període prendrà una decisió sobre si serà candidata, que serà col·lectiva i en tot cas des d'un procés de primàries.

Díaz ha rebut el suport del pianista Jame Rhodes, la filòsofa Elisabeth Duval, el periodista Quique Peinado i la poeta Elvira Sastre, entre d’altres. També s'esperava l’aparició de l'actor Luis Tosar i Antonio de la Torre, que finalment no han pogut assistir. Al llarg de la jornada han mostrat el suport des de les xarxes socials dels intèrprets Tristán Ulloa i Itziar Castro.

Durant l'esdeveniment han pres la paraula diversos representants de col·lectius socials i sectorials, del sindicalisme i de defensors de l'educació i la sanitat pública. Així, desgranaran les seues propostes i posicions la jurista i activista ecològica Irene Rubiera; l'emprenedora digital Valeria Castro; el sindicalista i rider Fernando García; el representant de les mobilitzacions d’Amazon Miguel Ángel Castellano; la professora de la Universitat de Màlaga i membre del Fòrum de Sevilla i de Xarxes per una nova política educativa Carmen Rodríguez; l'advocada i defensora dels drets de les dones migrants Carolina Elías i la psiquiatra d'un centre de salut mental de Madrid, Belén González. 

Presència valenciana

Pel que fa a la participació valenciana, Compromís ha optat per una representació tripartida amb Isaura Navarro (Iniciativa) Marian Campello (Més) i Paula Espinosa (Verds-Equo). També des d’Esquerra Unida del País Valencià ha assistit Rosa Pérez Garijo, en qualitat de coordinadora general de la formació. 

També et pot interessar

stats