Diana Morant, disposada a encapçalar la llista del PSOE al Congrés per València el 23J

La ministra de Ciència i exalcaldessa de Gandia: "Estaria encantada d'intentar mobilitzar el vot per a frenar aquesta onada ultraconservadora"

La ministra de Ciència, Diana Morant, aquest dijous en la ràdio d'À Punt / À Punt NTC

La ministra de Ciència i Innovació, una de les representants valencianes en el govern espanyol presidit per Pedro Sánchez, vol ser un actiu important del PSOE en la campanya per a les eleccions generals del 23 de juliol i està disposada a encapçalar la llista al Congrés si el partit així li ho demana. "Estaria encantada d'intentar mobilitzar el vot per a frenar aquesta onada ultraconservadora", ha dit en l'entrevista d'aquest dijous en Les notícies del matí d'À Punt.

La també exalcaldessa de Gandia (2015–2021) ha fet balanç sobre els comicis autonòmics i locals del passat 28 de maig, que s'han saldat amb una desfeta de l'esquerra, el fort avanç de les dretes i la conquesta per part del PP de la majoria dels governs de les comunitats autònomes —entre elles la Comunitat Valenciana— i bona part dels ajuntaments a tot Espanya amb l'ajuda de Vox. Una situació que ha titllat de "xoc" i de "drama institucional" per al PSOE, sense pal·liatius. "Estic bé, encara assumint, digerint. Però estem ja en marxa per a pegar-li la volta a açò", ha assegurat.

Morant ha reivindicat els resultats dels socialistes en les urnes, que han arrossegat ara més vots dels que aconseguiren el 2019 i el 2015. Per això, demana a la ciutadania que "reaccione" i es mobilitze el 23J per a frenar el creixement de PP i Vox i ha apel·lat al "vot útil". "El PSOE ix a guanyar i a ser el dic de contenció, l'instrument que pot utilitzar la ciutadania per a parar una regressió de les polítiques progressistes", com les que s'han aplicat des de l'executiu estatal els últims quatre anys i a la Comunitat Valenciana durant dues legislatures, ha dit. Durant els pròxims dies l'executiva federal dels socialistes acabarà de perfilar les llistes. Segons el calendari previst, ha avançat Morant, la idea és que a finals de la setmana que ve estiguen tancades i es coneixeran els noms definitius de les candidatures al Congrés i al Senat.

El PSOE ix a guanyar i a ser el dic de contenció, l'instrument que pot utilitzar la ciutadania per a parar la regressió

Els socialistes "assumeixen" el desenllaç del 28M, però deixen clar que "no s'han de donar batalles per perdudes". De cara als comicis generals, la ministra valenciana ha afirmat que no deixaran "orfes" les persones que aposten per ells per a tallar el pas a l'onada de dretes "que tanta por i desafecció està causant". En aquest sentit, ha alertat que el PP, a qui ha definit com "l'enemic públic", governa i pren mesures "contra les persones". "Ho ha demostrat a la Comunitat Valenciana", ha recalcat Morant, qui veu el retorn de Carlos Mazón a la Generalitat com un retrocés "cap a èpoques que es donaven per tancades i passades" que han estat marcades per retallades, privatitzacions en la sanitat o marginació del valencià en les escoles. I "ja sabem el que són, com governen i el que significa 'gestionar millor els diners de la ciutadania', com diuen ells", ha rematat.

En clau més estatal, s'ha preguntat si quan els dirigents del PP es refereixen en els seus discursos a "derogar el sanchisme", el que volen dir realment és que se suprimirà l'excepció ibèrica, es dinamitarà el nou Pacte de Toledo que ha permés apujar les pensions dels majors, o si recuperaran la "contrareforma" laboral del 2011 i els contactes precaris, un model amb què pretenia acabar la reforma impulsada per la ministra Yolanda Díaz. I ha alertat sobre els perills del fet que la ultradreta entre en els executius de la mà de Vox perquè "van un pas més enllà" i "qüestionen drets conquerits" com ara la llibertat per a estimar, o la de les dones per a decidir sobre el seu cos o la seua maternitat. "Tenim una altra oportunitat per a generar una nova mobilització massiva i que la societat decidisca si vol la millor Espanya o la pitjor dreta", ha apuntat.

La desfeta a l'esquerra del PSOE

Durant l'entrevista, la ministra Morant ha aprofitat per a enviar un missatge a totes aquelles formacions polítiques que se situen a l'esquerra del PSOE en l'espectre ideològic. A parer seu són les que "han fallat" en l'equació i no han permés reeditar molts governs de coalició, com el Botànic a la Comunitat Valenciana, el Fadrell a Castelló de la Plana o el Rialto a València, perquè no arribaven els números i "no han sigut capaços de sumar". Així, els ha demanat que facen "una reflexió" de cara a la nova convocatòria d'eleccions. "Espere que s'espavilen i arriben al que reclama la ciutadania i al que es comprometeren a fer: anar units i sumar", ha assenyalat.

A la pregunta per la successió de Ximo Puig al capdavant del PSPV, l'exregidora de Gandia no s'ha volgut mullar com sí que ha fet en el cas de les llistes electorals. "No solc fer perspectives a llarg termini", ha respost. I ha insistit que el que importa de moment és que qui ha liderat el Consell durant els últims huit anys —ella l'ha definit com el "millor president" que ha tingut la Comunitat Valenciana— ha dit que assumirà el repte d'encapçalar una oposició que serà "constructiva" per tal que la "involució" que comporten les dretes no es produïsca en el territori. "Crec que ha pres la decisió correcta", ha subratllat Morant sobre el nou paper polític que jugarà Puig, no sense confessar-se "afligida" pel fet que l'han fet fora de la Generalitat.

També et pot interessar

stats