El PP obri dimarts pròxim la ronda de contactes per a la investidura de Mazón com a president de la Generalitat

El ple coincidirà amb la campanya de les eleccions generals del 23 de juliol, que serà del 7 al 21 de juliol

Imatge d'arxiu del president del PPCV, Carlos Mazón
Imatge d'arxiu del president del PPCV, Carlos Mazón / Manuel Bruque (Efe)

El Partit Popular iniciarà dimarts pròxim la ronda de contactes amb els altres tres grups de les Corts per a buscar un “govern estable” davant de la pròxima investidura de Carlos Mazón com a president de la Generalitat, que serà a mitjan juliol i la data definitiva de la qual dependrà del fet que s'esgoten o no els terminis.

El coordinador de campanya del PPCV, Miguel Barrachina, ha explicat aquest dimecres que dilluns vinent acaba l'escrutini general de les eleccions autonòmiques i des de l'endemà començaran els contactes amb els partits amb representació en la cambra autonòmica, de major a menor representació —PSOE, Compromís i Vox—.

L'objectiu dels contactes –ha dit– és veure la “disposició” dels grups per a buscar un “executiu estable” des del diàleg i la possibilitat “d’aliances pertinents” sobre d'objectius concrets, com reduir la despesa política per a dedicar-la a sanitat o eliminar impostos. “Volem ser el govern de tots els valencians sense exclusió ni sectarisme, i per això parlarem per a posar-nos en marxa com més prompte millor per tal de solucionar els problemes que tenen els valencians”, ha afirmat Barrachina.

Quins són els terminis per a la investidura?

Les Corts de l'onzena legislatura es constituiran el dilluns 26 de juny, dia en què prendran possessió del càrrec els 99 diputats —40 del PP, 31 del PSOE, 15 de Compromís i 13 de Vox— i s'elegirà la mesa de la cambra —presidència, dues vicepresidències i dues secretàries—.

A partir d’aquesta data començaran a córrer els terminis per a la investidura del president de la Generalitat. Primer se n'obri un de dotze dies perquè els grups presenten a la mesa les propostes de candidats a presidir el govern valencià, que, per ser dies hàbils, acaba el dimecres 12 de juliol.

Acabat aquest termini, la junta de portaveus fixarà la data del ple d'investidura entre els tres i els set dies hàbils següents, i proposarà com a candidat a qui en les consultes fetes amb els grups haja obtingut més suport. Seria entre el dilluns 17 i el divendres 21 de juliol, tenint en compte la forqueta que fixa el reglament.

Per a ser elegit en primera votació es requereix majoria absoluta —50 vots—, que el PP no té amb els 40 escons del seu grup i per als quals necessitaria sumar els 13 de Vox. Si no s'aconsegueix, el reglament estableix que es farà una nova votació 48 hores després, en la qual n'hi hauria prou amb la majoria simple de l'hemicicle.

Això suposaria que, si cal anar a la segona votació, la investidura de Mazón podria ser el dimecres 19 de juliol —si la primera ha sigut el 17—, o el dimarts 25 de juliol —si la primera votació ha sigut el 21 i es considera que les 48 hores han de transcórrer en dies hàbils.

En tot cas, siga quina siga la data en què finalment se celebre la investidura del nou president de la Generalitat, el procés coincidirà amb la campanya de les eleccions generals del 23 de juliol, que serà del 7 al 21 de juliol.

També et pot interessar

stats