El Consell dona llum verda a la llei que pretén frenar el despoblament de 172 municipis

L’avantprojecte de la norma que pretén afavorir el teixit econòmic, garantir els serveis bàsics i coordinar les mesures s'aprova aquest divendres a Castell de Cabres

Panoràmica de Castellfort, un xicotet municipi dels Ports, on hi ha vora 200 habitants censats
Panoràmica de Castellfort, un xicotet municipi dels Ports, on hi ha vora 200 habitants censats / Viu els Ports

El municipi amb menys habitants de la Comunitat Valenciana serà el lloc on es posarà el germen legislatiu de lluita contra el despoblament al territori. El Consell donarà llum verda a l'avantprojecte de llei integral de mesures contra el despoblament aquest divendres des de Castell de Cabres, al Baix Maestrat, on se celebrarà el ple del govern valencià.

Serà una sessió històrica perquè en aquest municipi d’interior hi ha censades només una vintena de persones. De fet, els consellers i el president es reuniran en l’edifici de les antigues escoles, tancades des de fa anys per falta de xiquets entre la població censada.

La llei integral de mesures contra el despoblament que impulsa el Consell té l'objectiu de coordinar l'acció de govern en matèria de les zones que queden deshabitades, oferir seguretat jurídica als programes de desenvolupament fets, garantir els serveis bàsics i promoure el teixit socioeconòmic.

A la Comunitat Valenciana hi ha 172 municipis en risc de despoblament, segons les dades oficials. I, com reflecteix un recent estudi de la Unió de Llauradors, aquestes poblacions han perdut, al llarg dels últims vint anys, 12.300 explotacions agràries i 470.000 hectàrees de cultius. Els experts coincideixen que l'abandonament del camp afavoreix la propagació dels incendis forestals com els que hem patit a l'estiu.

Subvencions de 5.000 euros per a emprenedors

I perquè la vida en les zones rurals que van perdent veïnat siga possible, cal tindre alternatives laborals. Per això, paral·lelament a l’avantprojecte de llei contra el despoblament, el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, el Labora, llança una convocatòria d'ajudes de 5.000 euros destinades a projectes emprenedors de persones que vulguen iniciar una activitat empresarial en pobles en risc de despoblament.

Segons els càlculs de la Generalitat, fins a 3.000 habitants de municipis en risc de perdre la població es podran beneficiar dels 5.000 euros que ofereix Labora per a generar activitat econòmica. El termini per a presentar les sol·licituds acaba el 30 de novembre.

Totes aquestes ajudes es finançaran amb els fons europeus per a la recuperació de la pandèmia, els Next Generation.

L'activitat que impulsen els qui reben les ajudes ha de ser de caràcter sostenible o bé ha de fomentar l'emprenedoria digital. De quines activitats sostenibles podria tractar-se? Per exemple, la recollida, el tractament i l’eliminació de residus, les activitats agrícoles i ramaderes respectuoses amb el medi ambient o la producció i comercialització de productes locals artesanals, entre d'altres.

Pel que fa a l'àmbit digital, es valorarà que els projectes que opten a aquestes ajudes de 5.000 euros oferisquen els serveis a través de catàlegs digitals, que s'hi fomente l'ús de noves formes de pagament digital o que utilitzen noves tecnologies per a atraure clients.

També et pot interessar

stats