Habitatge activa ajudes de fins a 10.800 euros per a menors de 35 anys que compren una casa en zones despoblades

La baremació tindrà en compte els ingressos de les persones sol·licitants i es prioritzarà els col·lectius més vulnerables

Una jove mira per la finestra d'una casa (arxiu)
Una jove mira per la finestra d'una casa (arxiu) / Europa Press

Ser jove i propietari d'una vivenda és hui en dia quasi una excepció a Espanya i a la Comunitat Valenciana. Les dades ho constaten: només tres de cada deu persones de 18 a 29 anys tenen una casa en propietat, percentatge que creix fins al 58% en el cas del tram de 30 a 44 segons xifres de l'INE. La realitat és que la crisi econòmica i els elevats preus de l'habitatge converteixen pràcticament en missió impossible l'accés a la vivenda. Especialment per als col·lectius poblacionals més joves, que tenen grans dificultats per a independitzar-se.

Una situació que la Generalitat vol contribuir a pal·liar amb una línia d'ajudes d'1,5 milions d'euros dirigides a joves valencians, de 18 a 35 anys, que compren un habitatge en nuclis poblacionals en risc de despoblament, zones rurals i/o en municipis de menys de 10.000 habitants. Cada sol·licitant podrà optar a un màxim de 10.800 euros i tindrà de termini fins al final de setembre.

El pla, compatible amb altres subvencions d'habitatge, vol donar resposta a la fractura generacional que fa impossible que els joves s'independitzen i a la territorial, amb almenys 171 localitats valencianes en risc de despoblació. Així ho ha anunciat el conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, qui ha alertat que la joventut es veu obligada actualment a endeutar-se per a comprar una casa i que la Comunitat Valenciana és la tercera autonomia amb la taxa d'emancipació juvenil més baixa, segons l'últim observatori del Consell Valencià de la Joventut (CVJ).

El termini per a presentar les sol·licituds s'inicia aquest dijous, 28 de juliol, i finalitzarà el 30 de setembre. L'ajuda a la compra representarà el 20% del valor de l'adquisició de l'habitatge, amb el requisit que no supere els 120.000 euros i amb un límit màxim de 10.800 euros per persona.

Les bonificacions es concediran a joves amb ingressos iguals o inferiors a tres vegades l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (Iprem) —l'índex usat a Espanya com a referència per a concedir prestacions i altres ajudes públiques—. També que al llarg del 2022 hagen comprat una casa amb contracte de reserva, amb compromís de compra des de l'1 de gener del 2022 fins al 30 de setembre o amb el contracte de compravenda pendent de formalitzar en el moment de fer la sol·licitud. Una altra de les condicions és no ser ja propietari d'un habitatge.

Prioritat per a col·lectius vulnerables

En la baremació es tindran en compte els ingressos i les situacions especials dels sol·licitants, com ara famílies monoparentals, nombroses, persones amb diversitat funcional, afectats per un desnonament o una execució hipotecària, víctimes de violència masclista o terrorisme o joves extutelats.

Entre les novetats de la convocatòria destaca la priorització de la compra d'habitatges en municipis amb risc de despoblació. Enguany també augmenta el nombre de localitats que es podran beneficiar d'aquestes ajudes, ja que podran sol·licitar-se en les que tinguen fins a 10.000 habitants.

El 2021, la primera convocatòria d'aquestes subvencions va fer possible la compra d'un habitatge a 35 joves de vint-i-cinc municipis valencians, entre d'altres, la Font de la Figuera, Beniarjó, Biar, Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana.

També et pot interessar

stats