La llei contra la despoblació donarà suport a l'ocupació juvenil a les zones rurals

La norma busca reforçar la formació professional, amb un enfocament dirigit a les persones joves 

turisme rural
La llei contra la despoblació recull serveis públics bàsics en les zones rurals

La nova llei integral de mesures contra la despoblació potenciarà l'ocupació juvenil, l'activitat econòmica i la digitalització de les zones rurals. A més, pretén impulsar l'educació digital, la creació del transport a demanda i introduir mesures amb perspectiva de gènere, amb les quals es vol combatre la desigualtat i establir criteris de discriminació positiva per a l'accés a l'habitatge de protecció pública.

Està previst que el ple del Consell aprove al setembre el projecte legislatiu, que inclourà polítiques destinades a garantir serveis públics bàsics, especialment en educació, sanitat i serveis socials. La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Polítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, ha afirmat que "la prioritat és oferir oportunitats d'ocupació i treball".

A més, la norma busca reforçar la formació professional, amb un enfocament dirigit a les persones joves perquè "puguen trobar una ocupació concorde amb el territori on visquen", segons Cebrián. Entre altres qüestions, es promou la figura del contracte “programa en formació” i el contracte “programa de pràctiques” per a l'alumnat amb estada efectiva en municipis en risc de despoblament. 

La secretària autonòmica també ha assenyalat que tenen previst apostar per l'educació digital per a les zones en risc de despoblació, la creació del transport a demanda i serveis de compra, recollida i distribució de comandes que permeten l'arribada a cada localitat, i evitar així desplaçaments.

"És una llei innovadora, que inclourà un informe de perspectiva rural i que a més reconeix el paper fonamental de les dones de l'àmbit rural, que, moltes vegades, han estat invisibilitzades", ha assenyalat Cebrián.

L'accés a l'habitatge és una altra de les prioritats de la norma, per això ha destacat que tenen previst que s'apliquen criteris de valoració positiva en les ajudes d'accés a primer habitatge a persones joves, així com ajudes a rehabilitació, eficiència energètica i renovació de l'entorn construït.

La llei contra la despoblació "recull de manera integrada l'acció del Consell, a més d'una visió estratègica en la qual participen les universitats i altres entitats que des de la seua experiència en el territori poden millorar les demandes dels territoris de l'interior", ha conclòs Cebrián.

També et pot interessar

stats