La UE amenaça Bielorússia amb conseqüències per desviar un vol comercial per a detindre un periodista

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, va ordenar forçar l'aterratge del vol de Ryanair en què viatjava Roman Protassévitx, un dels fundadors dels canals de Telegram que van qüestionar la seua victòria electoral

El periodista Román Protasevich en una imatge d'arxiu
El periodista Roman Protassévitx en una imatge d'arxiu / Reuters

La comunitat internacional ha reaccionat amb dures crítiques i l'amenaça de conseqüències a Bielorússia per la detenció del periodista crític Roman Protassévitx, després de forçar l'aterratge del vol comercial en què viatjava.

Les autoritats bielorusses van advertir la tripulació d'una presumpta amenaça de seguretat i van donar orientacions per a desviar l'avió, un Ryanair que feia la ruta d'Atenes a Vílnius (Lituània) amb 120 passatgers, i fer-lo aterrar a Minsk, la capital del país.

El canal de Telegram associat al règim bielorús ha indicat que el mateix president, Aleksandr Lukaixenko "va donar l'orde incondicional de donar la volta a l'avió i rebre'l" a l'aeroport de Minsk, i que el comandant en cap va donar a més instruccions perquè un caça MiG-29 l'escortara en el trajecte.

Els serveis especials de Bielorússia no van trobar cap artefacte explosiu a l'avió. Tanmateix dos bielorussos i quatre russos no van continuar el viatge, quan es va reprendre set hores després. Entre aquests hi ha el periodista Roman Protassévitx, que va cridar als passatgers que la seua detenció era una pena de mort, i es creu que també va ser arrestada la nóvia, segons l'ONG de drets humans Vesná.

Acusat de terrorisme per Minsk

Protassévitx va ser cofundador i va dirigir Nexta, un grup de canals de Telegram que van esdevindre la principal font d'informació de l'oposició durant les protestes pel frau electoral en les eleccions presidencials d'agost de 2020, en què Lukaixenko es va proclamar victoriós. Vivia en l'exili a Lituània i estava en crida i cerca.

Bielorússia acusa els canals d'extremistes i als seus fundadors d'organitzar disturbis i d'instigar a l'odi social. El KGB bielorús els va posar en una llista de persones implicades en "terrorisme", delictes pels quals pot ser condemnat a 15 anys de presó o fins i tot a pena de mort, segons l'oposició.

Un incident "inacceptable" que "no quedarà sense conseqüències"

La detenció del periodista opositor i i l'aterratge forçós d'un avió comercial podrien passar factura al règim de Lukaixenko. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha qualificat l'incident d'inacceptable i ha anticipat, juntament amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, que "no quedarà sense conseqüències". Aquestes es podrien substanciar en la cimera extraordinària europeua de dilluns i dimarts.

En la mateixa línia s'ha manifestat l'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, que el qualifica d'inadmissible i responsabilitza directament el govern de Bielorússia, sumant-se a les crítiques de països com França o Lituània, que reclamen una reacció contundent.

El secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, ha exigit l'alliberament de Protassévitx i ha condemnat "rotundament" el desviament forçós del vol, apuntant al fet que l'aterratge es va basar en falsedats.

Per la seua banda, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha assenyalat que es tractava d'un "incident greu i perillós" i ha defés la necessitat d'una investigació internacional.

També et pot interessar

stats