Més de 100.000 manifestants protesten a Bielorússia contra Lukaixenko

L'oposició critica la repressió policial i la permanència en el poder del president, en el poder des de fa 26 anys.

Milers de bielorussos s'han reunit al centre de Minsk contra la permanència en el poder del president Alexandr Lukaixenko
Milers de bielorussos s'han reunit al centre de Minsk contra la permanència en el poder del president Alexandr Lukaixenko / Sringer (Efe)

Més de 100.000 bielorussos s'han reunit al centre de Minsk en el marc de la marxa de la pau i la independència convocada per tercera vegada per l'oposició en protesta contra la repressió policial i contra la permanència en el poder del president Alexandr Lukaixenko, en el poder des de fa 26 anys. A més de Minsk, s'han convocat marxes en altres ciutats de Bielorússia, que han reunit desenes de milers de partidaris.

Les eleccions presidencials celebrades el 9 d'agost van donar la victòria a Lukaixenko i van ser qualificades de fraudulentes per l'oposició. Bielorússia és ara mateix l'escenari de la major onada de protestes de la seua història.

Els manifestants han fet coincidir la protesta amb l'aniversari de Lukaixenko, que diumenge complia 66 anys. La resposta del president de Bielorússia ha sigut desplegar una part de l'exèrcit i la protesta s'ha saldat amb la detenció d'un centenar de manifestants.

L'oposició mesura forces amb Lukaixenko tot i el suport del Kremlin

Amb la convocatòria d'una gran manifestació a Minsk, l'oposició ha sostingut el seu pols amb el president bielorús, Lukaixenko, crescut en els últims dies pel suport explícit que li ha brindat el Kremlin. Hores abans, el mandatari bielorús va conversar per telèfon amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, que el va felicitar pel seu aniversari. Aquesta telefonada la va efectuar dies després que Putin admetera que té una reserva d'uniformats disposats a intervindre a Bielorússia a sol·licitud de Lukaixenko en cas d'emergència.

També et pot interessar