La UE no reconeix la investidura de Lukaixenko com a president de Bielorússia pel frau electoral

L'alt representant de la UE per a la Política Exterior recorda que els comicis presidencials "no van ser ni lliures ni justos".

Aleksandr Lukaixenko vestit amb uniforme militar en un dels moments de la presa de possessió com a president de Bielorússia
Aleksandr Lukaixenko vestit amb uniforme militar en un dels moments de la presa de possessió com a president de Bielorússia / Reuters

Aleksandr Lukaixenko ha pres possessió del càrrec com a president de Bielorússia en una investidura sorpresa, sense avisar la població. Un acte que la cap de l'oposició, Svetlana Tikhanóvskaia, ha qualificat de farsa.

La Unió Europea s'ha afanyat a expressar que no reconeix la "legitimitat democràtica" de Lukaixenko com a president pels "resultats falsos" de les eleccions presidencials del passat 9 d'agost, segons ha traslladat en un comunicat l'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell.

La posició de la UE, explica Borrell, "és clara: els ciutadans bielorussos mereixen el dret d'estar representats per aquells als qui elegisquen lliurement a través d'unes noves eleccions inclusives, transparents i creïbles" perquè els comicis presidencials "no van ser ni lliures ni justos".

L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat assenyala que la investidura "contradiu directament la voluntat de bona part de la població" del país, i assenyala que els Vint-i-set estan "impressionats" per la valentia de la població bielorussa "que continua manifestant-se pacíficament per la democràcia i els seus drets fonamentals malgrat la brutal repressió".

I avisa, a la llum de l'actual situació "la UE està revisant les seues relacions amb Bielorússia". Tot i el consens general a Brussel·les sobre el frau electoral els estats encara no han pogut consensuar les sancions que la UE va anunciar contra el règim de Minsk. En el camí s'han trobat amb el veto de Xipre, que exigeix també una penalització contra Turquia, pel conflicte obert per la gestió del recursos energètics.

També et pot interessar

stats