Una tríada de dones disputen les eleccions bielorusses al president "etern"

A Bielorússia l'estiu ha estat marcat per nombroses protestes i detencions d'opositors.

La candidata Svetlana Tikhanóvskaia ha votat a Minsk
La candidata Svetlana Tikhanóvskaia ha votat a Minsk / Vasily Fedosenko (Reuters)

Bielorússia celebra aquest diumenge unes eleccions presidencials en les quals una aliança de tres dones desafia el president "etern" del país, Aleksandr Lukaixenko, en el poder des de 1994.

La principal rival del president bielorús és Svetlana Tikhanóvskaia, la candidata de l'oposició bielorussa unificada. Tikhanóvskaia és l'esposa del bloguer més important del país, Serguei Tikhanovski, detingut el maig passat i que no va poder presentar la seua candidatura. A més, al voltant de la seua candidatura s'han agrupat les campanyes de dos opositors més que van quedar apartats de la carrera presidencial: Víktor Babariko i Valeri Tsepkalo.

A Bielorússia l'estiu ha estat marcat per nombroses protestes i detencions d'opositors. De fet, la candidatura de Tikhanóvskaia ha denunciat aquest diumenge la detenció de nou persones col·laboradores, entre elles la cap de campanya, Maria Moroz.

Des de l'inici de la campanya electoral al país hi ha hagut més de 1.000 persones detingudes en diferents accions de protesta. En aquesta línia, l'Associació de Periodistes de Bielorússia denuncia que en els últims dos mesos s'ha detingut més de 50 professionals dels mitjans de comunicació.

Tikhanóvskaia compta amb el suport de dues dones més: l'esposa del presidenciable exiliat, Veronika Tsepkalo, i la del candidat detingut, Maria Kolesnikova.

La tríada de dones va recórrer durant tot el mes de juliol nombroses localitats del país per a sumar suports abans d'enfrontar-se en les urnes a l'actual mandatari, encara que les autoritats els van prohibir celebrar mítings a Minsk durant l'última setmana de campanya.

D'aquestes tres dones, segons informen mitjans locals, Veronika Tsepkalo ha abandonat el país per a refugiar-se a Moscou. El seu home va anunciar aquesta setmana que no tornarà al seu país mentre Aleksandr Lukaixenko estiga en el poder.

Més del 40% de la població bielorussa ha votat anticipadament, fet que l'oposició i els observadors independents consideren un indicador de frau. Durant la jornada electoral, segons denuncien fonts de l'oposició bielorussa, s'ha bloquejat l'accés a internet.

També et pot interessar

stats