La UE dona suport al poble bielorús en una cimera extraordinària

Els caps d'estat analitzen quina és la millor resposta després d’una setmana de manifestacions en massa contra Lukaixenko.

El poble bielorús es manifesta contra el govern de Lukaixenko
El poble bielorús es manifesta contra el govern de Lukaixenko / Vasily Fedosenko (Reuters)

Els líders de la Unió Europea es reuneixen aquest dimecres en una cimera extraordinària per videoconferència per a abordar la situació a Bielorússia, després d’una setmana de protestes continuades al país que denuncien un frau electoral després que Aleksandr Lukaixenko haja revalidat per sisena vegada el càrrec de president. S’espera que els països comunitaris donen suport a la ciutadania, que s'ha manifestat en massa contra el govern i que rebutja interferències estrangeres.

“El poble de Bielorússia té el dret de determinar el seu propi futur. Per a permetre això, ha de parar la violència i iniciar-se un diàleg pacífic i inclusiu. Els líders de Bielorússia han de reflectir la voluntat del poble”, ha indicat el president del Consell Europeu, Charles Michel, en la seua carta d'invitació als líders.

Així, els caps d'estat analitzaran quina pot ser la millor resposta a una situació que continua evolucionant a Bielorússia des de les eleccions presidencials del passat 9 d'agost, en les quals es va proclamar vencedor Lukaixenko.

Michel ha parlat ja amb el president rus, Vladímir Putin, i ha declarat que només un diàleg “pacífic i veritablement inclusiu” pot resoldre la crisi al país. Putin ja va expressar el dissabte per telèfon a Lukaixenko el seu suport per a garantir la seguretat nacional, al mateix temps que va denunciar els intents d'ingerència externa.

Els resultats electorals han motivat protestes als carrers contra el president de Bielorússia que han sigut durament reprimides per la policia, una violència que ha condemnat la Unió Europea. L'alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha declarat que la quantitat de persones que han eixit a manifestar-se als carrers “mostra clarament que la població vol un canvi, i el vol ara”.

Lukaixenko mobilitza les tropes a la frontera occidental

El president de Bielorússia ha acusat l'oposició d'intentar prendre el poder a través d’un consell coordinador i ha anunciat la mobilització de l'exèrcit a la seua frontera occidental davant una suposada amenaça exterior. “Tenim suficients mesures per a calmar alguns caps calents. Però exclusivament en virtut de la Constitució i les lleis”, ha dit.

A més, Lukaixenko ha acusat l'oposició de voler prohibir la llengua russa i abandonar la unió estatal amb Rússia. Aquesta afirmació ja ha sigut rotundament negada per una de les dirigents opositores, Maria Kolésnikova, que ha acusat el president de “manipulació i engany”.

També et pot interessar