La UE aborda el seu suport a Ucraïna i l’adopció de més sancions a l'Iran

El Consell de Ministres d’Exteriors també debatrà aquest dilluns l’ampliació del Fons Europeu de Suport a la Pau, que s’ha quedat curt amb el finançament d’armes per a Ucraïna

El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, i l'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell
El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, i l'Alt Representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell / EEAS

Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea centraran el seu consell d’aquest dilluns en el suport a Ucraïna perquè es defenga de l'agressió russa i en la situació a l'Iran arran de la repressió de les protestes i el suport militar que està donant a Moscou, raons per les quals ampliaran les sancions contra aquest país.

Els ministres preveuen parlar per videoconferència amb el seu homòleg ucraïnés, Dmitro Kuleba, i a continuació debatran esdeveniments recents com els bombardejos que duu a terme Rússia contra ciutadans i infraestructura civil.

Igualment, abordaran l'ajuda perquè Ucraïna puga resistir l'hivern entre talls d'electricitat, la rendició de comptes de Rússia pels crims comesos durant la invasió i la possibilitat d'imposar noves mesures restrictives a Moscou.

La Comissió Europea ha posat sobre la taula un nové paquet de sancions contra Rússia que proposa incloure a prop de 200 persones i entitats més en la llista negra, així com tallar l'accés de Moscou als drons amb els quals ataca infraestructura civil ucraïnesa, entre altres iniciatives.

Pel que fa a l'Iran, els ministres mantindran una discussió en profunditat i donaran suport a un acord polític acordat ja pels ambaixadors per a ampliar les llistes de sancionats per vulnerar els drets humans i proporcionar armament a Rússia.

Aquesta serà la tercera vegada que la UE sanciona persones o entitats iranianes relacionades amb la repressió de manifestants. La llista ja s'estengué el passat 14 de novembre, quan la UE va sancionar el ministre de l'Interior de l'Iran, Ahmad Vahidi, al costat d'altres 28 personalitats i tres entitats considerades responsables de "greus violacions dels drets humans" al país.

El Fons Europeu de Suport a la Pau es queda curt

Un altre assumpte sobre el qual els ministres esperen tindre un acord polític és la sostenibilitat financera del Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP), que està servint per a finançar les armes que s’estan enviant a Ucraïna perquè es defenga de la invasió russa.

El pressupost està fixat en uns 5.700 milions d'euros per al període 2021-2027, però només per a Ucraïna ja se n'han gastat 3.100. Davant d’aquesta situació, diverses fonts diplomàtiques apunten a complementar el fons amb 2.000 milions d'euros.

El consens sobre la necessitat d'ampliar el FEAP sembla garantit, encara que diverses fonts diplomàtiques han reconegut que caldrà veure si Hongria se suma a la decisió o la retarda, ja que el país governat per Viktor Orbán ha bloquejat recentment altres mesures d'ajuda financera a Ucraïna.

També et pot interessar

stats