Putin: "L'amenaça d'una guerra nuclear ha augmentat, no ens hem d'enganyar"

El president rus admet que la guerra es prolongarà per temps indeterminat a Ucraïna, on quatre policies han mort mentre desactivaven mines

El president rus durant la reunió amb el comité de drets humans del Kremlin
El president rus durant la reunió amb el Comité de Drets Humans del Kremlin / Agència Sputnik (via Reuters)

Quatre policies ucraïnesos han mort i quatre més estan ferits per l'explosió d'unes mines russes durant tasques de desactivació d'explosius a Kherson, la regió recuperada parcialment del control rus per l'ofensiva ucraïnesa al sud-est del país. Entre els morts hi ha un cap de policia, un oficial, un tècnic de desactivació i un ensinistrador de gossos, segons ha denunciat el president del país i persona de l'any per la revista Time, Volodímir Zelenski.

Al mar Negre, un vaixell rus ha derrocat un dron ucraïnés que volava prop de la base naval de Sebastòpol, dies després que aeronaus no tripulades atacaren tres aeròdroms en territori rus.

Dos episodis més, els penúltims, en la rereguarda d'una guerra que amenaça de prolongar-se sine die. Ho ha admés ja obertament el president rus, Vladímir Putin, que ha descartat "de moment" una segona onada de mobilitzacions. Dels reservistes cridats a files en la primera, 150.000, la meitat està al front i l'altra encara a l'espera, en polígons militars i centres d'entrenament.

Putin ha fet aquestes declaracions en una reunió del Consell de Drets Humans adscrit al Kremlin, que ha servit per a confirmar la visió imperialista del màxim dirigent de Rússia. Adverteix que seria "una errada" no reconéixer com a russos els nous territoris annexionats (Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia, que controla parcialment) i considera ja pròpia la mar d'Azov, comparant la presumpta conquista russa amb els objectius de Pere el Gran, referent de l'expansionisme rus.

Pel que fa a una possible escalada atòmica i internacional del conflicte, el president rus ha assegurat que "sota cap condició" seran els primers a emprar l'arsenal nuclear, si bé ha donat per fet que "l'amenaça d'una guerra nuclear ha augmentat. No ens hem d'enganyar", ha dit.

La Unió Europea prepara una novena onada de sancions contra Rússia per la invasió, de què estan a punt de complir-se deu mesos. Brussel·les estudia sancionar prop de 200 persones i entitats més i tallar l'accés a Moscou als drons amb els quals ataca infraestructures civils d'Ucraïna, particularment a la xarxa de subministrament elèctric.

Efectius de seguretat atenen l'incendi a un edifici residencial després de l'impacte d'un projectil rus a Bakhmut, a la regió de Donetsk
Efectius de seguretat atenen l'incendi a un edifici residencial després de l'impacte d'un projectil rus a Bakhmut, a la regió de Donetsk / Stringer (Reuters)

També et pot interessar

stats