L'anunci de la supressió de la policia de la moral no convenç els iranians

A l'Iran, l'anunci ha generat desconfiança i s'han convocat tres dies de mobilitzacions contra el règim i contra el govern

Es desconfia de l'anunci d'abolició de la policia de la moral / À Punt NTC

A l’Iran han començat tres dies de mobilitzacions contra el govern, hores després que el fiscal general anunciara la dissolució de la policia de la moral. El país viu des de fa tres mesos una situació molt tensa arran de la detenció i assassinat de Mahsa Amini a causa de no portar el vel correctament col·locat.

La capital, Teheran, es desperta de matí amb basars i botigues tancades després d’una nit de crits a les mobilitzacions. I a soles és el primer dia. L’anunci de la supressió de la policia de la moral ha generat desconfiança entre la població, que ho percep com una acció merament estètica del règim. "És un gest enganyós, un pla per a mostrar al món que la situació és bona", denuncia una periodista i activista kurda.

L’escalada de la tensió ha fet que l’eslògan inicial "dona, vida i llibertat" haja evolucionat fins als crits de "mort al dictador". Els senyals d’obertura s’interpreten com una estratègia per a frenar la dissolució ciutadana i no com una vertadera voluntat de millorar les condicions de la ciutadania. "Les consignes no són per a acabar amb la policia de la moral i el vel obligatori, sinó amb el sistema", afirma una exiliada iraniana.

Un sistema que ha fet una nova demostració de força. El cap del poder judicial acaba d'anunciar que d'ací a poc s'executarà sis manifestants condemnats a mort, una xifra que podria augmentar fins a la vintena. Segons les ONG, la repressió ha causat la mort de 470 persones i la detenció de 1.800.

També et pot interessar

stats