L'Iran suprimeix la policia de la moral que va arrestar Masha Amini

La república islàmica fa un gest davant les protestes populars que demanen la fi del règim des de la mort de la jove kurda

L'assassinat de la jove Mahsa Amini ha desencadenat protestes i greus disturbis a l'Iran des del setembre passat / À Punt NTC

L'Iran ha suprimit la policia de la moral, la força que vigilava la vestimenta de les persones i detenia sobretot les dones que no es cobrien d'acord amb els codis dictats pel sistema de la república islàmica. La mort sota la custòdia policial de la jove kurda de 22 anys Mahsa Amini, que arrestada el passat 16 de setembre, precisament per aquesta secció de la policia, va desencadenar una onada de protestes que segons algunes ONG han costat la vida ja a 448 persones per la forta repressió policial.

El fiscal general del país, Mohamad Yafar Montazerí, ha informat que la policia de la moral “no té res a veure amb el poder judicial” en declaracions difoses aquest dissabte a la nit per l'agència local iraniana de notícies ISNA.

Així mateix, ha explicat que el poder judicial continuarà supervisant quant al comportament a escala comunitària i ha subratllat que la vestimenta de les dones continua sent molt important, sobretot a la popular ciutat santa de Qom, centre teològic de l'Iran situat al sud de Teheran, on es troben els principals seminaris del país.

Els analistes consideren que es tracta d’una cessió davant del moviment de protesta popular que registra el país des de fa tres mesos.

"No volem la república islàmica"

Sota els lemes "no es tracta d’una protesta, és una revolució", "no volem la república islàmica" o "mort al dictador" milers de manifestants de tot el país s’alcen contra el règim en protestes al carrer o des de les finestres de les cases durant la nit des del mes de setembre passat.

Segons el Consell de Seguretat de l'Iran, des del començament de les protestes han mort "més de 200 persones", però ONG estrangeres, com Iran Human Rights, amb seu a Oslo, situen el nombre de morts en 448 per la forta repressió policial.

A més, almenys 2.000 persones han sigut acusades de diversos delictes per participar en les mobilitzacions, de les quals sis han sigut condemnades a mort.

També et pot interessar

stats