L'Iran amenaça amb "violència i tortura" els familiars de la selecció de futbol si tornen a protestar a Qatar, segons la CNN

Membres de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran van traslladar l'advertència als jugadors en una reunió, després que aquests renunciaren a cantar l'himne en el primer partit contra Anglaterra, segons una font de seguretat del campionat

Jugadors de la selecció de futbol de l'Iran durant un entrenament en els minuts previs a l'enfrontament amb Gal·les
Jugadors de la selecció de futbol de l'Iran durant un entrenament en els minuts previs a l'enfrontament amb Gal·les / Fabrizio Bensch (Reuters)

El Govern de l'Iran ha amenaçat els familiars de l'equip nacional en el Mundial de futbol de Qatar 2022 amb "l'empresonament o la tortura" si els jugadors de la selecció "no es comporten" com cal en el partit que juguen aquest dimarts contra la selecció dels Estats Units, segons informa la cadena CNN citant una font involucrada en la seguretat del campionat.

Membres del Cos de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran (CGRI) van reunir-se amb els jugadors després que aquests no cantaren l'himne nacional en el primer partit contra Anglaterra, el 21 de novembre. Segons la font de la cadena estatunidenca les autoritats iranianes van advertir els esportistes que les seues famílies s'enfrontarien a situacions de “violència i tortura” si no cantaven l'himne o feien alguna protesta contra el règim de Teheran. En el segon partit, el 25 de novembre, en què la selecció iraniana va guanyar 2-0 contra el combinat de Gal·les, els jugadors sí que van cantar l'himne abans de començar el partit.

La font consultada per la CNN, que monitora les agències de seguretat de l'Iran que operen a Qatar durant la Copa del Món, assegura que l'Iran ha desplegat desenes d'oficials del CGRI per a controlar els jugadors iranians, als quals no se'ls permet mesclar-se fora de l'equip o reunir-se amb estrangers. L'entrenador portugués de la selecció nacional de l'Iran, Carlos Queiroz, va reunir-se per separat amb oficials de la Guàrdia Revolucionària i, segons la mateixa font, ha traslladat als futbolistes que poden protestar en la Copa del Món, però només dins de les normes de la FIFA

La CNN també assegura que “en l'últim partit contra Gal·les, el règim dels aiatol·làs, va enviar centenars d'actors per a crear una falsa sensació de suport a la selecció. Una maniobra que podria repetir-se i amplificar-se en el pròxim partit contra els Estats Units.

El partit, crucial per a la continuïtat de les seleccions en el campionat, també ho és simbòlicament, per l'enemistat històrica entre els Estats Units i l'Iran ―que manté viva el programa nuclear de Teheran i les sancions de Washington― i la recent onada de protestes a diverses ciutats del règim autocràtic. Les mobilitzacions, que van començar per la mort de la jove kurda de 22 anys, Mahsa Amini, han evolucionat cap a la petició d'una part de la societat de la fi de la República Islàmica fundada per l'aiatol·là Khomeini el 1979.

També et pot interessar

stats