L'Iran viola l’acord nuclear de 2015 per superar el límit de reserva d’urani

El pacte estableix que la república islàmica ha de limitar el seu programa nuclear per a impedir-li desenvolupar, a curt termini, una bomba atòmica.

El presidente iraní, Hasán Rohaní, durant la seua visita a l'organització de tecnologia nuclear Ali Akbar Salehila
El presidente iraní, Hasán Rohaní, durant la seua visita a l'organització de tecnologia nuclear Ali Akbar Salehila / Efe

La República Islàmica de l’Iran ha superat el límit de la reserva de 300 kg d’urani enriquit establit en l’històric acord nuclear del 2015. El ministre iranià d’Afers Exteriors, Mohammad Yavad Zarif, ha explicat que aquesta acció és coherent amb les previsions sobre l’enriquiment d’aquest element.

Segons l’acord de 2015, l’Iran ha de limitar el seu programa nuclear per a no poder desenvolupar a curt termini una bomba atòmica, a canvi d’alleujaments econòmics i comercials. Però aquests estan en dubte després que els Estats Units trencaren l’acord el 2018 i restabliren “al més alt nivell” les sancions econòmiques.

El ministre iranià ha subratllat que “les mesures europees” per a esquivar les sancions dels EUA “no són suficients”, per la qual cosa la república islàmica “durà a terme les seues accions d’acord amb un pla anunciat prèviament”.

“Els europeus es van comprometre a garantir la venda del petroli de l’Iran, i no ho van fer. Els europeus es van comprometre a garantir el transport, que tampoc van complir, i també es van comprometre a garantir el retorn dels actius iranians i la venda de petroli i tampoc ho van complir”, ha incidit Zarif.

També et pot interessar

stats