Nit violenta a l'Iran amb almenys dotze persones mortes i quinze ferides

Les protestes pel decés de la jove Masha Amini a mans de la policia del règim continuen per tercer mes i s'intenstifiquen en els darrers dies

Tendes tancades en un basar de Teheran, la capital d'Iran, després d'una nit d'aldarulls
Tendes tancades en un basar de Teheran, la capital de l'Iran, després d'una nit d'aldarulls / West Asia News Agency (Reuters)

L'Iran ha viscut una nit violenta aquest dimecres amb mobilitzacions al llarg del país i dos atacs a tirs que s'han saldat amb almenys una dotzena de víctimes mortals, just quan les protestes per la mort de la jove Masha Amini el passat 16 de setembre compleixen dos mesos i entren en el tercer. Amini va morir sota custòdia de l'anomenada policia de la moral després que la detingueren tres dies abans per no portar el vel islàmic de manera ortodoxa.

Les manifestacions s'escamparen per l'Iran immediatament després, però en els últims dies s'han intensificat per la commemoració de les de 2019, en les quals van perdre la vida 300 persones segons el balanç d'Amnistia Internacional. “Dona, vida, llibertat”, l'eslògan de les protestes, va ressonar anit en nombroses ciutats del país com ara Teheran, Gorgan, Sanandaj o Isfahan, on els manifestants ballaren al voltant de fogueres.

L'agència oficial IRNA assenyala que el caos generat en aquestes protestes va ser “aprofitat per grups terroristes” per a cometre un atac a tirs a la ciutat meridional d'Ize. Homes armats que viatjaven en motocicletes van obrir foc contra vianants i policies en el mercat central de l'urbs, i van matar almenys set persones i en van ferir una quinzena.

Ali Dehqani, director del Departament de Justícia de la província de Khuzestan, on s'ubica Ize, ha informat en declaracions citades per l'agència Tasnim que hi ha tres sospitosos detinguts per la presumpta implicació en la matança. Aquesta ciutat va viure anit forts xocs, en els quals els manifestants van calar foc en un seminari religiós, afegeix l'agència. 

En un segon atac, aquesta vegada en la ciutat cèntrica d'Isfahan, homes armats que es desplaçaven en motocicletes dispararen contra forces de seguretat, matarem dos Basij (milicians islàmics) i van ferir huit persones més.

A més, tres persones han mort a la ciutat de Semirom, a la província d'Isfahan, en circumstàncies que les autoritats no han explicat. 

Més de 300 víctimes

Les protestes dels últims mesos a l'Iran estan protagonitzades sobretot per joves i dones que, al crit de "Dona, vida, llibertat", llancen consignes contra el govern i cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica i una cosa impensable no fa molt. Les forces de seguretat estan reprimint durament aquestes manifestacions, mentre que les autoritats censuren internet i les comunicacions per a tractar de parar-les.

Almenys 326 persones, entre elles 43 menors d'edat, han mort en la repressió policial, segons l'ONG Iran Human Rights, amb seu a Oslo. A més, fins ara cinc han sigut condemnades a mort per participar en les mobilitzacions, mentre que unes 2.000 han sigut acusades de diversos delictes per manifestar-se.

La Tercera Comissió de l'Assemblea General de l'ONU va aprovar dimecres per 79 vots a favor, 28 en contra i 68 abstencions una resolució crítica amb l'Iran per les últimes revoltes i l'àmplia repressió deslligada pel règim amb la finalitat de desactivar-les.

També et pot interessar

stats