L'onada de solidaritat per l'Iran aterra a Espanya: Penélope Cruz i Aitana Sánchez-Gijón també es tallen el monyo

Més de 70 artistes, directores, empresàries i polítiques apareixen en diversos vídeos, tisores en mà, per a imitar el simbòlic gest en protesta per la mort de la jove Mahsa Amini

Actrius espanyoles es tallen el monyo per l'Iran

L'espurna que va encendre l'eurodiputada sueca Abir Al-Sahlanim quan dimarts passat va tallar-se un floc de cabells en suport a les dones iranianes s'ha escampat per tot el món i ha arribat a Espanya. Actrius, directores de cinema, polítiques, empresàries i jutgesses del nostre país s'han sumat en les últimes hores a aquesta iniciativa internacional que s'ha fet viral a través de vídeos difosos en les xarxes socials.

El moviment vol denunciar la situació de les dones a l'Iran i la tensió que es viu al país arran de la mort de la jove Mahsa Amini amb sols 22 anys. Va ser apallissada per la Policia de la Moral després que la detingueren en considerar que portava el vel islàmic mal posat. El cas ha desencadenat un terratrémol social a l'Iran en forma de protestes que el govern ha reprimit amb duresa i que s'han saldat amb més de 150 víctimes mortals fins ara, segons l'ONG Iran Human Rights. En aquestes mobilitzacions algunes dones iranianes van començar a tallar-se els cabells en senyal de denúncia i protagonitzaren també altres gestos simbòlics com llançar els vels a l'aire.

A Espanya, un dels vídeos que més repercussió està tenint reuneix més de 70 actrius i directores, com ara Penélope Cruz, Carmen Machi, Maribel Verdú, Alba Flores o Isabel Coixet. Reclamen, amb el simbòlic gest de tallar-se el monyo, llibertat per a les dones iranianes, que encadenen setmanes protestant en el carrer per a denunciar la mort d'Amini a mans del règim. En aqueix mateix vídeo apareixen, també tisores en mà, Aitana Sánchez Gijón, Carmen Maura, Malena Alterio, Alejandra Jiménez, Emma Suárez, Paz Vega, Marta Nieto, Amaya Salamanca, Kiti Manver, Ariadna Gil, Blanca Portillo, Petra Martínez, Marta Etura, Goya Toledo o Elvira Mínguez, juntament amb directores com Carla Simón o Arantxa Echavarría.

En un altre vídeo difós per El Español es tallen un floc de cabell Begoña Gómez, directora de càtedra en la Universitat Complutense i esposa del president del govern espanyol, Pedro Sánchez; la portaveu del PP en el Congrés Cuca Gamarra, la ministra de Transports Raquel Sánchez, la consellera d'Economia andalusa Carolina España o la magistrada del Tribunal Constitucional María Luisa Balaguer. També la presidenta de Red Eléctrica d'Espanya i exministra d'Habitatge Beatriz Corredor, l'exfiscal general de l'Estat Dolores Delgado o la directora general d'Openbank Patricia Benito, entre diverses desenes més.

En els últims dies, el gest de tallar-se els cabells s'ha convertit en tot un símbol de solidaritat a escala internacional. La pionera, l'eurodiputada sueca Abir Al-Sahlanim, és d'origen iranià i va agafar les tisores en plena intervenció en l'Europarlament mentre demanava una resposta contundent a la Unió Europea davant la repressió del règim de l'Iran. Aquell mateix dia, les principals estreles del cinema francés —entre elles Juliette Binoche, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg o Isabelle Hupert— es van mobilitzar i es van sumar a la reivindicació en un vídeo conjunt.

També et pot interessar

stats