Es talla el monyo a l'Eurocambra: el simbòlic gest d'una diputada sueca en suport de les dones de l'Iran

"Dones, vida i llibertat", ha proclamat Abir Al-Sahlani amb les tisores a la mà per a denunciar la mort de la jove Mahsa Amini a mans de la policia

L'europarlamentària sueca Abir Al-Sahlani es talla el monyo en una sessió plenària
L'europarlamentària sueca Abir Al-Sahlani es talla el monyo en una sessió plenària / À Punt NTC

És una de les imatges del dia a tot el món: una eurodiputada agafa unes tisores en plena sessió del Parlament Europeu i, des del faristol, es talla el monyo per a mostrar suport a les dones iranianes. Passava aquest dimarts de vesprada, durant un debat que la cambra legislativa dedicava a la situació de tensió que es viu a l'Iran arran de la mort de Mahsa Amini per una pallissa a mans de l'anomenada Policia de la Moral. És la jove a qui detingueren per portar el vel islàmic mal posat, un fet que ha desencadenat un terratrémol social en forma de protestes que el govern del país ha reprimit amb duresa i que s'han saldat amb més de 150 víctimes mortals fins ara.

El gest, simbòlic, té un nom darrere, l'europarlamentària sueca Abir Al-Sahlanim. Tisores a la mà, aquesta política d'origen iranià ha volgut protestar des de la tribuna i denunciar públicament la situació del col·lectiu femení a l'Iran, víctimes d'una forta opressió del règim. Al crit de "Dones, vida i llibertat", Al-Sahlani s'ha tallat un floc de cabell davant la resta d'eurodiputades i eurodiputats. 

"La tradició de tallar-se el monyo com a protesta és mil·lenària. Mostra que la ira és més forta que el poder de l'opressor. Les dones de l'Iran ja n'han tingut prou. La UE hauria de mostrar el mateix coratge i donar-los-hi tot el suport", ha proclamat la parlamentària sueca en una publicació a través d'Instagram que s'ha fet viral. 

Reacció en cadena

Des d'Estrasburg, seu de l'Europarlament, Al-Sahlani ha encés l'espurna de la reivindicació. L'acció ha començat a tindre rèpliques en cadena: cantants, activistes i actrius franceses com ara Juliette Binoche, Marion Cotillard o Charlotte Gainsbourg han difós un vídeo en què apareixen imitant el gest de l'eurodiputada sueca per a solidaritzar-se amb la lluita de les dones iranianes. 

En l'àmbit polític, els Vint-i-set han acordat estudiar en una reunió prevista per a d'ací a dues setmanes a Luxemburg si adopten "mesures restrictives" contra el govern de Teheran per haver vulnerat els drets humans, segons va afirmar dimarts l'alt representant de la UE per a Afers Estrangers, Josep Borrell. "Seguirem considerant totes les opcions al nostre abast, incloses les mesures restrictives, per a fer front a l'assassinat de Masha Amini i a la forma en què les forces de seguretat han respost a les manifestacions", ha manifestat durant el debat. 

També et pot interessar

stats