Sánchez insta l'OTAN a un missatge rotund a Putin: "Deixe en pau Ucraïna"

El president destaca el suport d'Espanya a Ucraïna amb 270 milions d'euros de material militar, 38 milions d'ajuda humanitària i 135.000 ucraïnesos acollits en règim de protecció temporal

Pedro Sánchez intervé de la sessió plenària de la 68 Assemblea parlamentària de l'OTAN que se celebra a Madrid
Pedro Sánchez intervé en la sessió plenària de la 68a Assemblea parlamentària de l'OTAN, que se celebra a Madrid / Chema Moya (Efe)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha ratificat que Espanya continuarà secundant per totes les vies el poble ucraïnés i ha apel·lat a l'OTAN a mantindre la unitat que ha demostrat fins ara i llançar un missatge rotund al president rus, Vladímir Putin: "Deixe en pau Ucraïna".

Sánchez ha reclamat aquesta unitat en la seua intervenció davant la 68a Assemblea Parlamentària de l'OTAN, que ha comptat amb la presència del secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, així com dels presidents del Congrés i el Senat, Meritxell Batet i Ander Gil.

Davant els quasi 300 representants dels parlaments de països de l'OTAN i d'altres associats reunits a Madrid, el cap de l'executiu ha remarcat el moment d'enorme transcendència que es viu en l'actualitat davant la guerra a Ucraïna.

Una guerra davant la qual ha afirmat que l'OTAN ha sabut demostrar la necessitat de la seua existència, perquè ha reaccionat amb promptitud, intel·ligència, determinació i transmetent a les societats un missatge d'esperança, unitat i cohesió en defensa dels valors que representa la democràcia.

Per a Sánchez és molt important que es llance un missatge unitari i rotund a Putin: "que respecte la unitat territorial d'Ucraïna, la seua sobirania nacional i la seua capacitat per a decidir lliurement sobre el seu futur."

Fins que això ocórrega, ha insistit que l'OTAN continuarà unida al costat d'Ucraïna en la seua lluita per la llibertat i ha remarcat que "ni la passivitat és una opció, ni es pot confondre la contenció amb la inacció".

Considera que nou mesos després de l'inici de la guerra és notori el fracàs dels objectius del Kremlin, però també les conseqüències econòmiques i socials davant les quals s'estan aprovant mesures per a pal·liar-ne els efectes entre els més vulnerables.

El suport d'Espanya a Ucraïna

Sánchez ha aprofitat per a reiterar el ple suport d'Espanya a Ucraïna després d'haver fet costat a aquest país en el pla militar perquè puga continuar exercint el seu dret legítim a la defensa.

Ha recordat que Espanya ha contribuït amb quasi 270 milions d'euros al fons europeu de suport a la pau per a l'enviament de material militar, ha donat sistemes de míssils antiaeris, generadors i vehicles de diverses configuracions, i ha dit que continuarà entregant material militar.

A això ha sumat la participació en la missió d'ensinistrament militar europea amb un centre a Toledo que preveu que comence a funcionar a la fi d'aquest mes.

També ha destacat que Espanya ha incrementat la seua presència militar a Letònia amb més de 600 efectius, i participa en els desplegaments navals i aeris de l'Aliança per a reforçar la seua capacitat de dissuasió davant Putin.

En el capítol humanitari ha ressaltat que Espanya ha destinat el paquet més gran d'ajudes a un altre país, per import de 38 milions d'euros, i ha acollit més de 135.000 ucraïnesos en règim de protecció temporal.

També et pot interessar

stats