Moscou acusa Ucraïna i Polònia de buscar un enfrontament Rússia-OTAN

L'ONU diu que el míssil a Polònia il·lustra el risc d'escalada de la guerra, mentre que Zelenski insisteix a qualificar d'agressió russa l'atac

Ple del Consell de Seguretat durant una reunió sobre Ucraïna en la seu a Nova York, els EUA
Ple del Consell de Seguretat durant una reunió sobre Ucraïna a la seu a Nova York, els EUA / Eskinder Debebe (Efe)

El govern rus ha acusat en l'ONU Ucraïna i Polònia de tractar de provocar un "enfrontament directe" entre Rússia i l'OTAN en culpar Moscou de la caiguda d'un míssil en territori polonés, que va deixar dos morts.

"Les declaracions completament irresponsables fetes pels líders d'aquests dos països no poden interpretar-se de cap altra forma", ha dit davant el Consell de Seguretat l'ambaixador rus a les Nacions Unides, Vassili Nebénzia.

El diplomàtic ha criticat especialment les paraules del president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que ha insistit a responsabilitzar Rússia pel míssil i ha demanat una resposta internacional contra Moscou.

Segons Nebenzia, els missatges de Zelenski no són només un "intent de desinformar, sinó un intent conscient d'involucrar l'OTAN, que està duent a terme una guerra indirecta contra Rússia a Ucraïna, en un conflicte directe amb el nostre país".

L'ambaixador rus ha atacat també les autoritats "russofòbiques" de Polònia per apuntar inicialment Moscou com a responsable i ha considerat que només van canviar la seua versió per l'aparició de fotografies "que no deixaven dubte que eren míssils de la defensa aèria ucraïnesa els que van creuar a Polònia".

El president polonés, Andrzej Duda, va assegurar que "és probable" que el míssil que va impactar en territori del seu país "fora llançat per Ucraïna" i va dir que "res indica" que es tractara d'un "atac intencionat contra Polònia", la qual cosa apunta la hipòtesi de l'error, una versió a què donen suport l'OTAN i els EUA.

"Si bé encara no coneixem tots els fets, sabem una cosa: aquesta tragèdia mai havia ocorregut sense la invasió russa d'Ucraïna i el seu recent atac amb míssils contra la infraestructura civil ucraïnesa", ha assenyalat l'ambaixadora estatunidenca, Linda Thomas-Greenfield.

Polònia, convidada a la reunió, es va expressar en la mateixa línia, subratllant que sense guerra no hi hauria hagut míssil, i va defensar la seua investigació i els seus resultats preliminars que apunten al fet que el míssil no va ser un acte deliberat.

El representant d'Ucraïna, Serhí Kislítsia, va evitar pronunciar-se sobre la responsabilitat del que va passar a Polònia i va dir que el seu país "dona suport a una investigació completa i transparent".

L'ONU diu que el míssil a Polònia il·lustra el risc d'escalada de la guerra

La cap d'Assumptes Polítics de l'ONU, Rosemary DiCarlo, ha assegurat que el míssil en territori polonés, presumptament llançat per Ucraïna per error, il·lustra els riscos d'una escalada "potencialment catastròfica" de la guerra.

La diplomàtica va advertir que mentre la guerra continue a Ucraïna, el risc que hi haja un contagi amb possibles conseqüències catastròfiques "continua sent massa real".

Zelenski insisteix a qualificar d'agressió russa l'atac a Polònia

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha insistit aquesta nit a qualificar d'"agressió russa" l'atac amb un míssil que va caure el dimarts a Polònia.

En el seu habitual discurs nocturn, Zelenski ha al·ludit a l'assumpte del míssil en referir-se a la reunió de l'ONU que aborda "la nova ona de terror amb míssils russos". "Un dels temes principals en la reunió del Consell de Seguretat és la situació a Polònia, l'aclariment de totes les circumstàncies de com l'agressió russa va travessar la frontera polonesa", ha assegurat.

Zelenski ha assegurat que tota la informació de què disposa Ucraïna està "totalment accessible". "Anit vaig parlar amb el president Duda i li vaig expressar les meues condolences: l'agressió russa es va cobrar la vida de dos ciutadans polonesos", ha insistit.

També et pot interessar

stats