Polònia convoca el comité de seguretat després de la mort de dues persones per una explosió a la frontera amb Ucraïna

Moscou nega que es tracte de projectils seus, mentre que Volodímir Zelenski assenyala el Kremlin

Localització d'on han impactat els míssils, prop de les assecadores de gra a Przewodow / À Punt NTC

Almenys dues persones han mort a la localitat polonesa de Przewodow, prop de la frontera amb Ucraïna, després d'una explosió. Segons ha avançat l'emissora local Radio ZET, dos míssils podrien haver colpejat assecadores de gra a Przewodow. Anteriorment, els bombers confirmaven que la localitat havia sigut escenari d'explosions, les causes de les quals encara són desconegudes.

Sobre aquest succés, el Pentàgon ha dit que no ha pogut confirmar que es tracte de míssils russos que hagen creuat a Polònia. "Estem al corrent dels informes de premsa que al·leguen que dos míssils russos han colpejat Polònia, prop de la frontera amb Ucraïna. Puc dir-vos que no tenim cap informació en aquest moment per corroborar els informes i estem investigant-ho”, ha assegurat el portaveu del Pentàgon, el general Patrick Ryder.

Des de Rússia, el Ministeri de Defensa ha negat els informes que diuen que es tracta de míssils russos, descrivint-los com una “provocació deliberada”. En un comunicat, han sentenciat: "No s'han fet atacs contra objectius prop de la frontera estatal ucraïnesa-polonesa amb mitjans de destrucció russos".

També s’ha pronunciat el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que sí que ha assenyalat Rússia pels míssils que han impactat a Polònia. Zelenski ha dit que es tracta d’una "escalada important" del conflicte. "Com més temps Rússia senta impunitat, més amenaces hi haurà per a qualsevol persona a l'abast dels míssils russos. Llançar míssils contra el territori de l'OTAN! És un atac a la seguretat col·lectiva! Aquesta és una escalada molt important. Hem d'actuar", ha afegit. 

Polònia estudia si és necessari convocar l’OTAN

En el marc d'aquest incident, el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, ha convocat el Comité de Seguretat Nacional i Defensa del Consell de Ministres amb caràcter extraordinari, segons ha avançat el portaveu de govern, Piotr Muller, en Twitter.

En acabar la reunió, Muller ha avançat que està valorant si és necessari consultar els seus socis de l'OTAN en relació amb l'existència d'una amenaça al seu territori. A més, ha afegit que s'ha decidit augmentar la disponibilitat "d’algunes unitats militars i de combat".

Aquest dimarts, l’exèrcit rus ha atacat dotzenes d'objectius per tot Ucraïna, molts d'ells dirigit a la infraestructura energètica, la qual cosa ha causat talls del subministrament elèctric en gran part del país.  

Els estats bàltics expressen la seua solidaritat amb Polònia 

Els ministres d'Exteriors dels tres estats bàltics han expressat la seua "completa solidaritat" amb Polònia. "Letònia manifesta tota la seua solidaritat amb la nostra aliada Polònia i donarà suport a qualsevol acció considerada adequada pel país", ha escrit en Twitter el ministre d'Exteriors letó, Edgars Rinkevics, que ha indicat que, en cas de tractar-se de míssils russos en territori de l'OTAN, generaria una "escalada molt perillosa" per part del Kremlin.

"Dues persones van morir a causa de míssils russos a Polònia. Fins i tot si és un accident, suposa una gran diferència", ha asseverat per la seua part el ministre d'Exteriors de Lituània, Linas Linkevicius.

A més, el Ministeri d'Exteriors d'Estònia ha parlat de notícies "molt preocupants" i ha afirmat que es troba en consultes amb Polònia i altres països aliats. "Estònia està disposada a defensar cada part del territori de l'OTAN", ha assegurat el compte oficial del departament en Twitter.

La presidència de la UE alerta d’una nova escalada 

La República Txeca, que aquest semestre presideix la Unió Europea (UE), ha dit que, si es confirma el presumpte impacte de míssils russos en territori polonés, es tractaria d'una nova escalada per part de Rússia.

"Els atacs massius amb míssils per part de l'exèrcit rus a Ucraïna mostren clarament que Rússia vol aterrar el seu poble i continuar destruint el país", ha escrit el primer ministre txec, Petr Fiala, en el seu compte de Twitter.

També et pot interessar

stats