Zelenski: "És el moment en el qual la guerra deu i pot ser parada"

La majoria de països de G20 condemna la invasió d'Ucraïna, segons l'esborrany de la declaració conjunta que està previst que s'aprove en la cimera que se celebra a Bali

Volodímir Zelenski en la seua visita a Kherson, Ucraïna
Volodímir Zelenski en la seua visita a Kherson, Ucraïna / Reuters

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va assegurar que "està convençut" que "és el moment en el qual la destructiva guerra de Rússia deu i pot ser parada", en una intervenció per videoconferència en la cimera de líders del G20.

"No permetrem a Rússia que prenga un respir, reconstruïsca les seues forces i després comence un nou episodi de terror i desestabilització", ha dit Zelenski als líders del G20.

Zelenski va realitzar la intervenció després de tornar de Kherson, on des d'aquest dissabte les forces ucraïneses han recuperat el control de més de 60 poblacions després de la retirada de l'exèrcit rus. "Kherson és l'únic centre regional que Rússia va aconseguir ocupar des de la invasió del 24 de febrer. I ara Kherson està alliberada", va emfatitzar.

El dirigent ucraïnés va rebutjar amb contundència fer concessions a la part russa i va elaborar una sèrie de propostes que es van presentar al seu torn als líders del G20 en un document a la sala.

Les propostes inclouen assegurar la seguretat en matèria nuclear, en vista de les amenaces de Rússia –que els presidents dels EUA i la Xina, Joe Biden i Xi Jinping, van condemnar ahir— i contindre la "bomba radioactiva" que suposa la planta nuclear de Zaporíjia, bombardejada per Rússia.

Així mateix, va urgir a buscar mesures per a assegurar "el dret a l'alimentació de cada persona al món", acord al qual van arribar Moscou i Kíev el mes de juliol passat per a permetre l'exportació de cereals ucraïnesos i que expira dissabte.

També es va referir a la necessitat d'assegurar la "seguretat energètica" per l'intent de Rússia, va dir, de "convertir el fred en una arma contra milions de persones", tot afirmant que a Moscou "li interessa mantindre la crisi energètica".

Zelenski va demanar l'alliberament de tots els presoners i deportats, el compliment de la Carta de l'ONU per a restaurar la integritat territorial ucraïnesa i la retirada de les tropes russes i el cessament de les hostilitats. Aquest és el camí per a "previndre una escalada del conflicte" que confirme la fi de la guerra.

La majoria de països de G20 condemna la guerra a Ucraïna

La majoria dels països membres del G20 condemna amb fermesa la guerra a Ucraïna i destaca les seues conseqüències devastadores per a la població i l'economia global, d'acord amb l'esborrany de la declaració conjunta l'aprovació de la qual està prevista en el cim que se celebra a Bali.

El text inclou un esment a la "guerra d'Ucraïna", en contra del que s'esperava per la ferma oposició de Moscou a referir-se d'aquesta manera al conflicte bèl·lic que va iniciar contra el seu veí meridional.

El document destaca l'"immens patiment humà" i els problemes que implica a escala global pel que fa al subministrament energètic, la seguretat alimentària o els riscos per a la inestabilitat financera, encara que també es fa ressò de les diferents posicions sobre aquest tema entre els vint països.

L'Assemblea de l'ONU diu que Rússia ha de pagar reparacions a Ucraïna

L'Assemblea General de l'ONU ha aprovat una resolució que manté que Rússia ha de "retre comptes per totes les violacions del dret internacional a Ucraïna" i pagar reparacions pels danys causats en la guerra.

El text, impulsat per Kíiv i alguns dels seus aliats, va tirar endavant amb 94 vots a favor, 14 en contra i 73 abstencions.

La resolució, que no és vinculant, demana l'establiment d'un mecanisme internacional per a la reparació i recomana crear un "registre internacional de danys" per a documentar les pèrdues i perjudicis patits per Ucraïna, els seus ciutadans i empreses durant el conflicte.

També et pot interessar

stats