Rússia pateix una altra humiliació, però la batalla per Kherson encara no ha acabat

Les tropes russes es retiren a posicions més favorables, perquè poden atacar des de l'altre costat del riu a les tropes ucraïneses, que ho tindran difícil per a creuar el Dniéper

Rescat en un edifici residencial greument danyat per un atac amb míssils russos a Mykolaiv, Ucraïna
Rescat en un edifici residencial greument danyat per un atac amb míssils russos a Mykolaiv, Ucraïna / State Emergency Service of Ukraine (Reuters)

La retirada de les tropes russes de la ciutat ucraïnesa de Kherson i de tot el territori que encara controlava en el marge dret del riu Dniéper suposa un dels revessos més durs per a Rússia des de l'inici de la guerra. Però, des del punt de vista militar, el destí d'aquesta regió encara està obert, tant per a Rússia com per a Ucraïna.

El Ministeri de Defensa rus ha indicat que el replegament de les tropes a la riba esquerra del riu ja està en marxa "en estricta consonància amb el pla aprovat", ha dit el portaveu, Ígor Konaixénkov. 

En principi, les tropes russes es retiren a posicions més favorables, perquè poden atacar des de l'altre costat del riu, a una certa distància, la capital regional i les tropes ucraïneses, que ho tindran difícil per a creuar el Dniéper.

Però, probablement, l'exèrcit rus també es trobarà sota el foc de l'artilleria ucraïnesa, que té un abast més gran perquè compta amb els míssils que ha proporcionat occident a Kíiv, que fins i tot poden arribar al nord de Crimea. Així ho ha explicat el mitjà rus independent Meduza.

Derrota rere derrota

El president rus, Vladímir Putin, en huit mesos d'invasió s'ha hagut de replegar primer del nord de Kíiv, Txerníhiv i Sumi; després de l'estratègica illa de les Serps en el mar Negre i posteriorment també de la pràctica totalitat de la regió oriental de Khàrkiv i de la ciutat clau de Liman, a Donetsk.

Ara ha hagut de renunciar, siga temporalment o no, també a quasi un terç del territori al nord de l'annexionada província de Kherson que encara no havia aconseguit reprendre Ucraïna.

Segons la intel·ligència britànica, a més, la pèrdua de la riba dreta a Kherson probablement impedirà que Rússia aconseguisca la seua aspiració estratègica de prendre també Odessa.

Rússia al·lega que es replega per a "salvar les vides" dels soldats i els civils que no havien marxat, però ho fa després d'haver promés que es quedaria a Kherson per sempre.

Incapaç de proveir-se

Es tracta d'una humiliació per al segon exèrcit del món, que es va veure atrapat al front sense poder garantir el seu proveïment després dels bombardejos quirúrgics de Kíiv amb armes occidentals contra bases, arsenals i rutes logístiques russes.

Encara que Rússia haguera enviat més homes a aquest front no podria haver-los proveït adequadament per a defensar la ciutat i les zones limítrofes, on a més les tropes ucraïneses es trobaven en superioritat numèrica i avançaven gradualment des de l'agost passat.

Ucraïna recuperarà el control del 23% del territori de la regió al costat de la capital regional, l'única que estava en mans de les forces russes en tot el país. La major part de la província es troba en el marge esquerre del Dniéper i està tocant amb Crimea, la qual cosa és clau per a la seguretat de l'annexionada península juntament amb les principals bases de subministrament de l'exèrcit de Rússia.

La contraofensiva prossegueix

El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha promés seguir amb la contraofensiva per a alliberar tota la regió, també Nova Kakhovka, on es troba la presa amb díhuit milions de metres cúbics d'aigua, essencial per a refredar la central nuclear de Zaporíjia i que Kíiv tem que vulga volar Rússia.

Des de l'1 d'octubre les tropes de Kíiv han recuperat 41 localitats o 1.381 quilòmetres quadrats en Kherson.

També et pot interessar

stats