Rússia es retira de Kherson, sota control de les seues tropes des de l’1 de març

L’exèrcit rus ha cedit territoris al Donbass en els últims dos mesos

Reservistes mobilitzats russos en eixir de Moscou en una imatge d'arxiu
Reservistes russos mobilitzats quan eixien de Moscou en una imatge d'arxiu / Yuri Kochetko (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de novembre 2022 - 17:42 Actualitzat: 09 de novembre 2022 - 20:27

L'exèrcit rus ha anunciat aquest dimecres la retirada de l'annexionada ciutat ucraïnesa de Kherson, l'única capital regional sota control rus en tot el país. “Procedim a la retirada de les tropes i adoptem totes les mesures necessàries per a garantir el trasllat segur de les tropes, de l'armament i dels equips a l'altre costat del riu Dniéper", ha ordenat el ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú.

El cap de l’agrupació de les forces russes a Ucraïna, el general Serguéi Surovikin, ha acusat l’exèrcit enemic de bombardejar objectius civils, des d'escoles fins a hospitals. "No és una decisió fàcil", ha reconegut, encara que ha subratllat que la prioritat per a Moscou és protegir la vida de civils i militars.

Surovikin ha recalcat que uns 9.500 soldats ucraïnesos han resultat morts o ferits des d'agost a la regió que limita amb la península de Crimea, data en què les Forces Armades d'Ucraïna van iniciar la contraofensiva a Kherson.

Rússia, que ha cedit en els últims dos mesos territoris al Donbass, en l'est d'Ucraïna, i que es va retirar també de la regió oriental de Khàrkiv, es va annexionar el passat 30 de setembre la regió de Kherson, així com les de Donetsk, Lugansk i Zaporíjia, sense controlar-les íntegrament.

L'ONU preprar enviaments

Les agències de l'ONU estan preparant l'enviament de subministraments per a la població de Kherson. En la roda de premsa diària del portaveu de l'ONU, la portaveu adjunta Stéphanie Tremblay ha dit que aquestos subministraments estan sent preparats, però que necessiten "garanties de seguretat" per a poder-los portar a la població civil encara resident a la ciutat.

La portaveu no va especificar quines agències estan involucrades en el subministrament d'ajuda ni quin tipus d'ajuda es necessita amb més urgència.

També et pot interessar

stats