L'exèrcit ucraïnés recupera desenes de municipis en les zones que s'ha annexionat Rússia

El president ucraïnés anuncia que "dotzenes d'assentaments ja han sigut alliberats" en les últimes hores a les regions de Kherson, Lugansk, Donetsk i Khàrkiv, que Moscou controla parcialment

Reservistes russos entrenen a una zona de Donetsk sota control de Moscou
Reservistes russos entrenen a una zona de Donetsk sota control de Moscou / Alexander Ermochenko (Reuters)

L'avanç de l'exèrcit ucraïnés està obligant a replegar-se a les tropes russes a l'est i al sud del país. Fins i tot dins dels territoris que Moscou s'ha annexionat. El president ucraïnés, Volodímir Zelenski, assegura que "dotzenes d'assentaments ja han sigut alliberats" a Kherson, Lugansk i Donetsk, tres regions que Rússia ha incorporat a les seues fronteres després d'unes consultes populars que gran part de la comunitat internacional considera il·legals. El president ucraïnés també ha mencionat progressos a Khàrkiv, al nord-est, una província que Rússia controla parcialment i continua fora del paquet d'annexió de Moscou.

La contraofensiva està sent més exitosa a Kherson, al sud, on segons Zelenski l'exèrcit ucraïnés està fent un "avanç bastant ràpid i potent" que li ha permés recuperar almenys una desena de municipis en les últimes 24 hores. El Departament de Defensa dels Estats Units ha confirmat els progressos. Segons Washington, les tropes de Kíiv estan consolidant les posicions, malgrat els intents russos d'usurpar el territori.

El president ucraïnés denuncia que Moscou ho està fent "absolutament tot perquè la guerra acabe només en el camp de batalla, no en la taula de negociacions", malgrat les "diverses propostes per a detindre l'agressió" que han presentat. No obstant això, després dels tractats d'annexió, el govern de Kíiv ha emés un decret que tanca la porta a qualsevol diàleg de pau amb el president rus, Vladímir Putin.

Nou paquet d'ajuda militar dels EUA

"Només és qüestió de temps abans que expulsem l'ocupant de totes les nostres terres" ha proclamat Zelenski en el missatge nocturn a la nació. Cap a aquest objectiu disposarà d'un nou paquet d'armament dels Estats Units. El president, Joe Biden, s'ha compromés aquest dimarts a entregar material valorat en 625 milions de dòlars, que inclou artilleria de llarg abast i mines antiblindats.

Tot el mateix dia en què Rússia va concloure els tràmits parlamentaris per a la incorporació dels quatre territoris parcialment ocupats. Els tractats d'annexió de les regions de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia van rebre aquest dimarts el vistiplau unànime del Senat rus i ara només depén de la promulgació de Putin per a entrar en vigor, una maniobra que previsiblement es produirà aquest dimecres.

També et pot interessar

stats