Rússia prepara la possible retirada de les tropes de Kherson

Les autoritats han cridat a l'evacuació urgent de la població civil, mentre que la bandera russa va desaparéixer de l'administració regional

Mapa de la situació de les tropes russes a Ucraïna del 2 de novembre
Mapa de la situació de les tropes russes a Ucraïna del 2 de novembre / Europa Press

Les autoritats prorusses de la regió de Kherson han admés aquest dijous la possibilitat d'un replegament de l'exèrcit rus. Han cridat a l'evacuació urgent de la població civil, mentre que la bandera russa ha desaparegut de la seu de l'administració regional. Kherson és l'única capital regional ucraïnesa que ha aconseguit controlar en més de huit mesos de campanya militar.

"El més probable és que les nostres tropes marxen a la part de Kherson que es troba en el costat esquerre del riu Dniéper", ha declarat el vicegovernador de la regió meridional instal·lat per Moscou, Kiril Stremoúsov. A més, afirma que la retirada de l'exèrcit de la ribera dreta del riu suposaria el lliurament de la ciutat de Kherson, i seria un revés igual o major que el replegament al març als afores de Kíiv, o al setembre de la regió de Khàrkiv.

"La vida a la ciutat de Kherson continua. No hi ha problemes amb els aliments. No cessen els intents (de les forces ucraïneses) de trencar les línies defensives", ha escrit el vicegovernador en el seu compte de Telegram.

Kíiv es troba entre l’optimisme i la cautela

"Segurament prompte ocorrerà una cosa interessant a Kherson", ha dit el secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Oleksiy Danílov, en comentar la retirada de l'ensenya russa. A més, ha afegit que "el mateix va ocórrer a Izium i altres ciutats quan s'acostaven les nostres forces armades".

Per la seua part, la portaveu del Comandament Sud de l'exèrcit ucraïnés, Nataliya Gumenyuk, ha advertit que la retirada de la bandera pot ser un estratagema per a crear la sensació que es retiren. "Si tenim en compte que des de fa molt es preparen per a combats de carrer (...) no cal afanyar-se a alegrar-se", ha declarat en la telemarató ucraïnesa sobre l'agressió russa.

D’altra banda, l'Estat Major General d'Ucraïna ha declarat aquest dijous que la situació més complexa s'observa en el front est, a la regió de Donetsk, on l'exèrcit rus intenta avançar cap a la ciutat de Bakhmut, un nexe estratègic de comunicacions.

D'altra banda, aquest dijous s'ha realitzat el segon intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna en cinc dies. "Com a resultat del procés de negociació, 107 militars russos que corrien el perill de morir en captivitat han sigut tornats del territori controlat per Kíiv", ha confirmat el Ministeri de Defensa rus.

Es reactiva l’acord del gra

Mentrestant, sis vaixells carregats de cereals i altres aliments han eixit aquest dijous des de ports ucraïnesos en el mar Negre. Ha sigut després de reactivar-se l'acord del gra, que es trobava suspés provisionalment per Rússia després d'un atac amb drons en la badia de Sebastòpol, Crimea.

Després de rebre garanties que el corredor de seguretat acordat no s'usarà amb finalitats militars, Rússia va anunciar el dimecres la tornada al pacte. També formen part d'aquest acord Turquia i l'ONU, que ha permés exportar uns deu milions de tones de gra i altres aliments ucraïnesos a través del mar Negre.

António Guterres, secretari general de Nacions Unides, ha insistit que cal fer tot el possible per a estendre-ho. Així, es permet que el cereal continue fluint des dels ports ucraïnesos i s'evita una gran crisi alimentària global.

També et pot interessar

stats