La guerra de Rússia contra Ucraïna compleix huit mesos

L'últim episodi és la denúncia de Rússia que Ucraïna podria utilitzar una bomba bruta per a falsificar un atac nuclear. Zelenski contesta que només Putin és capaç d'usar armes nuclears

Alina i Nasar s'abracen al costat de la seua casa en una zona residencial colpejada per bombardejos a Mykolaiv, sud d'Ucraïna
Alina i Nasar s'abracen al costat de sa casa en una zona residencial colpejada per bombardejos a Mikolaiv, sud d'Ucraïna / Hannibal Hanschke (Efe)

Aquest dilluns s'han complit huit mesos des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. Les tropes russes van entrar el 24 de febrer en territori ucraïnés, començant un conflicte que ha provocat destrucció i una crisi humanitària.

La maquinària de guerra russa es va posar en marxa amb la convicció que seria una campanya curta i que l'exèrcit ucraïnés a penes oferiria resistència. El president rus, Vladímir Putin, ja tenia un precedent quan el 2014 es va annexionar la península de Crimea. Però les coses no han anat com Putin havia previst.

L'exèrcit rus va avançar ràpidament. Va ocupar una bona part de Donetsk i Lugansk, a l'est del país, i va continuar cap a Zaporíjia i Kherson, al sud-est. Però es va trobar amb una resistència inesperada a les portes de la capital, Kíiv, i es va haver de replegar.

Ara, és l'exèrcit ucraïnés qui està recuperant el terreny perdut. Després dels avanços a la regió del Donbass, les tropes d'Ucraïna estan a les portes de Kherson, un territori estratègic en l'aspecte militar i simbòlic, ja que va ser la primera ciutat important que va caure en poder de Rússia.

Ara, Rússia es troba davant d'un dilema: lluitar per la província annexionada o replegar-se. Segons Kíiv, les tropes russes ja haurien començat a retirar-se alhora que continua l'evacuació de civils de la regió.

Si Rússia perd Kherson, patiria un dels colps més durs des de l'inici de la guerra, ja que és fonamental per al corredor terrestre que ha creat des de l'est fins al sud d'Ucraïna i per a la protecció i el subministrament de la península de Crimea.

Bomba bruta radioactiva

L'últim episodi de la guerra d'Ucraïna és la denúncia de Rússia que Ucraïna podria utilitzar una bomba bruta per a falsificar un atac nuclear i generar una resposta d'Occident. Es tractaria d'un artefacte explosiu capaç de dispersar elements radioactius.

Una acusació contestada pel president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que ha dit que només hi ha una persona capaç d'usar armes nuclears en aquesta zona d'Europa i aquesta persona és Vladímir Putin.

També et pot interessar

stats