Kíiv tem la deportació massiva de població proucraïnesa dels territoris ocupats on Rússia ha activat la llei marcial

Rússia ha evacuat més de 50.000 persones de la regió de Kherson, al front sud, davant de l'avanç de la contraofensiva ucraïnesa

El president rus Vladímir Putin comunica l'orde d'activar la llei marcial
El president rus Vladímir Putin comunica l'orde d'activar la llei marcial / Sputnik (Reuters)

La llei marcial ha entrat en vigor a les quatre regions ucraïneses annexionades per Rússia: Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. La prerrogativa, decretada aquest dimecres pel president rus Vladímir Putin, atorga facultats extraordinàries a l'exèrcit i la policia. El Kremlin també ha donat més poder als caps prorussos d'aquestes regions amb un decret ad hoc perquè puguen adoptar mesures de seguretat en relació amb la població i amb les infraestructures crítiques.

Putin ha reforçat amb una altra orde les mesures de seguretat en territori rus i ha atorgat poders especials sobre mobilitat als governs de les sis regions frontereres amb Ucraïna, a més de l'annexionada península de Crimea. Des d'aquest dijous poden evacuar la població cap a altres zones, introduir un règim especial d'entrada i eixida dels seus territoris o restringir la llibertat de moviment entre ells.

La decisió coincideix amb l'evacuació de 50.000 a 60.000 persones a quatre municipis de Kherson –la regió del sud d'Ucraïna parcialment ocupada per Rússia– davant de l'avanç de la contraofensiva ucraïnesa, que ha recuperat unes 75 localitats i 1.200 quilòmetres quadrats de territori en les últimes setmanes.

El govern de Kíiv interpreta l'aplicació de la llei marcial i les noves prerrogatives legals com "un preparatiu per a la deportació massiva de la població ucraïnesa a regions deprimides de Rússia per a canviar la composició ètnica del territori ocupat". L'advertència l'ha feta des de Twitter el secretari del Consell de Defensa i Seguretat Nacional d'Ucraïna, Oleksí Danílov, que ha advertit que Moscou estaria repetint una maniobra que ja va fer a Crimea i "va quedar sense castic".

Ucraïna també va aplicar la llei marcial dies després de la invasió russa, per a gestionar la defensa del país i cridar a files tots els reservistes.

El president del país, Volodímir Zelenski, ha fet una crida a la població perquè restringisca el consum d'electricitat, després dels greus danys que ha patit la xarxa elèctrica pels atacs russos, que ha fet malbé el 30% de les instal·lacions. Diversos projectils destruïren tres infraestructures aquest dimecres. "És molt important que el consum siga el més conscient possible, i així els horaris de les apagades d'estabilització seran més curts", ha dit el mandatari en el seu discurs nocturn.

Sancions pels presumptes drons iranians

Rússia i l'Iran han negat categòricament a les Nacions Unides l'ús de drons de Teheran en els atacs a Ucraïna, tot i les proves “abundants” que assegura tindre la intel·ligència dels Estats Units i la Unió Europea. Brussel·les formalitzarà aquest dijous la decisió dels Vint-i-set d'ampliar la llista de persones i entitats iranianes a les quals aplica mesures restrictives. Les acusacions han exasperat l'ambaixador rus, Dmitri Polianski, que a l'eixida del Consell de Seguretat ha amenaçat de "reavaluar" la cooperació amb el cap de les Nacions Unides, António Guterres.

Berlusconi presumeix d'amistat amb Putin i culpa Zelenski

La guerra també està causant fortes tensions a Itàlia, on la formació de govern d'extrema dreta està en l'aire per uns àudios de l'exprimer ministre italià, Silvio Berlusconi. En unes gravacions filtrades a la premsa, el líder de Forza Italia defén Vladímir Putin i culpa de la guerra el president ucraïnés Volodímir Zelenski per "triplicar els atacs a les repúbliques" del Donbass.

En un altre àudio, conegut aquest dimarts, Berlusconi presumia d'haver représ l'amistat amb Putin, de qui deia que li havia enviat "una carta amabilíssima" i vint botelles de vodka per considerar-lo "el primer dels seus cinc amics de veritat". "Li he respost amb botelles de Lambrusco i una carta igualment gentil", se'l sent dir en la gravació.

També et pot interessar

stats