La contraofensiva ucraïnesa força Rússia a preparar l'evacuació de la població civil de Kherson

Els atacs russos han destruït 380 objectius energètics i civils en una setmana, han matat 70 civils i han causat apagades en onze regions

El genera rus Serguei Surovikin, admet "dificultats" en el front de Kherson
El genera rus Serguei Surovikin, admet "dificultats" en el front de Kherson / Sputnik (Reuters)

La contraofensiva ucraïnesa s'acosta a les portes de la ciutat de Kherson, capital de la regió limítrofa amb la també annexionada península de Crimea. Rússia treballa amb la idea d'evacuar la població civil, en previsió "d'atacs massius" que poden danyar la infraestructura industrial i "causar una gran xifra de víctimes" entre la ciutadania. L'advertència, que recorda la que gasten els governadors de les ciutats ucraïneses assetjades per les tropes russes, l'ha feta ara el general rus Serguei Surovikin, l'aposta de Putin per a revertir el retrocés de les tropes de Moscou en les últimes setmanes.

"A la ciutat és difícil portar aliments i hi ha problemes amb el subministrament d'aigua i electricitat. Tot això no sols dificulta la vida quotidiana dels habitants, sinó que crea una amenaça directa per a les seues vides", ha destacat Surovikin, que ha mostrat una preocupació per la població civil que contrasta amb el silenci rus per les conseqüències de l'ofensiva de les seues tropes.

Surovikin admet "dificultats" en el front de Kherson, al sud del país, però les emmarca en una estratègia: avançar més lent minimitzant les baixes militars i civils. Per contra, assegura que l'OTAN pressiona Kíiv per a recuperar amb urgència aquest enclau i això està provocant multitud de víctimes en el bàndol ucraïnés.

Compres a fosques en un supermercat pels talls elèctrics a Kharkiv, al nord-est d'Ucraïna
Compres a fosques en un supermercat pels talls elèctrics a Kharkiv, al nord-est d'Ucraïna / Clodagh Kilcoyne (Reuters)

380 infraestructures danyades, 70 morts i apagades en onze regions

Rússia ha traslladat el front de batalla a les ciutats, escenari d'una agressió a gran escala amb míssils, bombes i drons des del 7 d'octubre, en represàlia per la destrucció del pont de Kertx que uneix Crimea i Rússia. En aquest període Moscou ha fet 190 atacs contra 380 objectius energètics i civils en setze regions, segons les estimacions del govern ucraïnés que eleva a 70 les morts de civils i a 240 les persones ferides.

A conseqüència dels atacs, una tercera part de la infraestructura energètica del país està danyada a les portes de l'hivern. Hi ha talls d'electricitat en 4.000 municipis d'onze regions en les quals les apagades i les crides a l'estalvi elèctric s'han normalitzat com abans ho feren les sirenes antiaèries. Només aquest dimarts s'han compatibilitzat atacs en deu regions contra les instal·lacions d'energia, amb el resultat de sis morts. Un dels atacs russos més greus va deixar 83.000 famílies de Kíiv sense llum després que un míssil destruïra una instal·lació elèctrica, en què han mort tres empleats.

Iran nega vendre drons a Rússia

L'ús de drons i míssils de menys potència en els atacs mostra, en opinió del president ucraïnés, Volodímir Zelenski, la "fallida militar i política" de Rússia. El cap del país ha insistit a culpar l'Iran d'haver proporcionat aquest nou armament a Moscou emparant-se en dades de la intel·ligència ucraïnesa, que assegura que el Kremlin ha comprat diversos lots a Teheran, el primer amb 1.750 drons.

El ministre ucraïnés d'Exteriors, Dmitri Kuleba, ha proposat Zelenski trencar relacions amb l'Iran, que rebutja les acusacions. El portaveu del Ministeri d'Exteriors iranià, Naser Kanani, assegura que les afirmacions "són falses i manquen de base legal" i ha destacat la disposició de Teheran al "diàleg" amb Ucraïna a fi "d'eliminar les ambigüitats" sobre aquesta controvèrsia.

També et pot interessar

stats