L'avanç de les tropes ucraïneses a Kherson obliga Rússia a replegar tropes i desallotjar civils

Ucraïna reforça les defenses antiaèries amb ajuda militar occidental després d'una nova jornada d'atacs amb míssils i drons russos

UKRAINE-CRISIS/MYKOLAIV
L'edifici residencial de Mikolai on un míssil rus ha matat cinc civils / Servei d'Emergències d'Ucraïna (Reuters)

L'avanç de les tropes ucraïneses al sud del país està obligant les autoritats prorusses a evacuar a civils de Kherson, una de les quatre regions annexionades per Rússia. El governador prorús interí Vladímir Saldo, que denuncia atacs diaris amb míssils, ha demanat ajuda a Moscou per a organitzar el trasllat i allotjament de desenes de famílies després de la promesa d'habitatges gratuïts que ha fet el vice primer ministre rus Marat Khusnul·lin.

La intel·ligència militar britànica creu que els progressos de l'exèrcit ucraïnés portaran els combats a les portes de la mateixa ciutat de Kherson, l'única capital regional que Rússia ha pres en els prop de huit mesos de guerra. El cap militar fidel a Kíiv que opera a la zona assegura que les tropes ucraïneses ja han recuperat 75 localitats a la regió, vora 1.200 quilòmetres quadrats.

A les regions orientals de Lugansk i Donetsk, a l'est del país, hi ha els altres fronts de guerra més actius. En el primer, les tropes ucraïneses asseguren haver alliberat set localitats en les últimes hores, mentre que les prorusses presumeixen d'avanços en les proximitats de Kreminnà, un dels objectius clau de la contraofensiva ucraïnesa.

A la veïna Donetsk, també annexionada pel Kremlin, les milícies prorusses ha pres dos llogarets al sud de l'estratègica ciutat de Bakhmut, des d'on Rússia volia atacar inicialment els dos principals bastions ucraïnesos: Sloviansk i Kramatorsk. Bakhmut és l'únic punt on Rússia manté la iniciativa a la regió. En l'última setmana ha avançat dos quilòmetres cap a la ciutat i ha conquistat tres localitats més en atacs secundats per la companyia de mercenaris Wagner.

37 atacs aeris contra les ciutats en 24 hores

En paral·lel als combats entre militars, Rússia ha continuat bombardejant ciutats. Fins a 37 han comptat en les últimes 24 hores el Ministeri de Defensa ucraïnés. Les regions de Mikolaiv i Lviv han patit els atacs més greus. En la primera, un míssil rus ha matat almenys quatre persones després d'impactar contra un edifici residencial de cinc plantes.

La pluja de projectils russos en represàlia per l'atac al pont de Crimea ha accelerat el lliurament d'armament antiaeri a Ucraïna, que només té cobertes el 10% de les seues necessitats en aquesta matèria, segons el president Volodímir Zelenski. Entre la nova dotació militar que rebrà Kíiv hi ha llançadores de míssils Hawk compromesos per Espanya. Alemanya ja ha enviat el primer de quatre Iris-T, un sistema antimíssils, l'OTAN entregarà centenars d'inhibidors de drons i els Estats Units han incorporat armament contra projectils i també drons en el pròxim paquet d'ajuda militar de 1.100 milions de dòlars per a Kíiv.

L'ingrés d'Ucraïna en l'OTAN iniciaria la Tercera Guerra Mundial

L'OTAN encara no s'ha pronunciat sobre la pretensió d'Ucraïna d'incorporar-se a l'Aliança Atlàntica, un moviment que Rússia interpreta com una fanfarronada. Moscou considera que si arribara a materialitzar-se, provocaria la Tercera Guerra Mundial, segons ha advertit el sotssecretari del Consell de Seguretat de Rússia, Aleksandr Venedíktov.

També et pot interessar

stats