Ucraïna allibera 6.000 quilòmetres de territori a l'est i el sud, segons Zelenski

L'alliberament per les forces ucraïneses de la major part de la regió de Khàrkiv i el replegament de les tropes russes suposa la major derrota de Putin en cinc mesos

Un soldat ucraïnés damunt d'un obús autopropulsat rus capturat durant una operació de contraofensiva, a la regió de Khàrkiv, Ucraïna
Un soldat ucraïnés damunt d'un tanc rus capturat a la regió de Khàrkiv, Ucraïna / Forces Armades d'Ucraïna (Reuters)

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat aquesta nit que al setembre les forces armades ucraïneses han alliberat ja "més de 6.000 quilòmetres quadrats de territori" a l'est i el sud del país. "El moviment de les nostres tropes continua", ha afirmat en el seu habitual discurs nocturn.

L'alliberament per les forces ucraïneses de la major part de la regió de Khàrkiv i el replegament de les tropes russes en el que suposa la derrota més gran en cinc mesos, dificulta en gran manera l'objectiu del president rus, Vladímir Putin, de prendre tota la província de Donetsk i assegurar el control sobre la de Lugansk.

Zelenski ha explicat que la brigada d'infanteria motoritzada separada 57 "avança amb molta valentia i confiança en direcció al sud".

Zelenski reclama que Rússia siga declarat "estat terrorista"

El president d'Ucraïna ha reclamat que Rússia siga declarat "estat terrorista" perquè durant la guerra està practicant terror radioactiu, energètic i de fam.

Per tot això, ha defensat que Ucraïna necessita enfortir la seua cooperació amb la comunitat internacional "per a véncer el terror rus", ha subratllat.

Zelenski ha detallat que Rússia ha dut a terme "terror de radiació" a la central nuclear de Zaporíjia per "la presència de tropes russes a la planta, les provocacions russes constants i el bombardeig de la zona de la planta, que van posar Ucraïna i tot Europa a la vora d'un desastre de radiació".

Exportació d'electricitat d'Ucraïna

A causa del "terror energètic" que practica Rússia, ha afegit, molts ciutadans del món "estan patint pel dolorós augment dels preus dels recursos energètics, de l'electricitat, de la calefacció". "Rússia desestabilitza deliberadament el mercat del gas a Europa. Amb les seues vagues limita la nostra capacitat d'exportar electricitat a Europa", ha dit.

En la seua opinió, l'exportació d'electricitat d'Ucraïna podria alleujar la gravetat de la crisi energètica a Europa "de la mateixa manera que l'exportació dels nostres aliments alleuja la gravetat de la crisi alimentària en el món".

També et pot interessar

stats