84 diputats municipals russos demanen la dimissió de Putin per la campanya militar d'Ucraïna

Acusen el cap del Kremlin d’alta traïció per iniciar la guerra i perjudicar la seguretat de Rússia i els seus ciutadans

El president de Rússia, Vladimir Putin, durant una reunió al Kremlin
El president de Rússia, Vladímir Putin, durant una reunió al Kremlin / Reuters

Diputats russos demanen la dimissió de Putin per la guerra d'Ucraïna. La petició pública de dimissió del president rus ha estat secundada per 84 diputats municipals de tot Rússia, que demanen a la Duma, o cambra de diputats, que acuse d'alta traïció al cap del Kremlin per iniciar la campanya militar a Ucraïna.

"Són cada vegada més els diputats que se sumen a la demanda perquè Vladímir Putin dimitisca", ha comentat a la premsa Dmitri Paliuga, autor de la iniciativa i diputat municipal a Sant Petersburg. "Considerem que la decisió del president Putin sobre l'inici de l'operació militar especial perjudica la seguretat de Rússia i dels seus ciutadans", assenyala la petició.

La petició, que encara no ha estat remesa a la cambra baixa del Parlament rus, ha estat signada ja per diputats de consells municipals de tot Rússia. Entre els diputats que han donat suport a la demanda figuren càrrecs públics de Moscou i Sant Petersburg, a més d'edils d'altres regions de la part europea del país i de Sibèria.

Paliuga, a través del seu compte de Twitter, ha informat que ha estat citat per a comparéixer demà, dimarts, davant d'un tribunal de districte de Sant Petersburg per suposadament desprestigiar el president rus. Així i tot, el polític assegura que no lamenta la seua decisió de dirigir-se a la Duma, ja que en els últims dies ha rebut un gran suport dels seus conciutadans en el districte de Smólninski, gest que va considerar "d'un valor incalculable".

L'objectiu de la petició és que Putin siga deposat del seu càrrec al capdavant del Kremlin, on va arribar l'any 2000 i, segons la reforma constitucional, podria romandre fins a 2036.

"En la nostra opinió, amb el començament de l'operació militar especial en territori ucraïnés en les accions del president de Rússia, Vladímir Putin, hi ha indicis d'un crim contemplat per l'article 73 de la Constitució de la Federació Russa: alta traïció", assenyalen.

Segons la sol·licitud, des de l'inici de les hostilitats estan morint ciutadans russos, s'ha deteriorat l'economia nacional, i s'està produint una fugida d'inversors i de cervells. A més, s'amplia l'OTAN cap a l'est i, a causa de la decisió del president, la frontera entre Rússia i l'Aliança Atlàntica s'ha duplicat amb l'ingrés de Finlàndia i Suècia.

La intervenció militar russa també ha provocat l'efecte contrari a la desmilitarització del país veí, amb el subministrament occidental a Ucraïna de 38.000 milions de dòlars en armament.

Segons una enquesta divulgada la setmana passada, un 70% dels russos dona suport en major o menor grau la campanya militar a Ucraïna, a la qual s'oposa un 18% de la població.

També et pot interessar