Ucraïna pren la iniciativa i força la retirada russa de la regió de Khàrkiv

L'exèrcit de Kíiv ha recuperat vora trenta poblacions i més de 3.000 quilòmetres quadrats de territori en una setmana

Les tropes ucraïneses celebren la recuperació de Hoptivka, una localitat pròxima a la frontera nord amb Rússia
Les tropes ucraïneses celebren la recuperació de Hoptivka, una localitat pròxima a la frontera nord amb Rússia / Ministeri de Defensa Ucraïnés (@DEFENCEU) via Reuters

La guerra d'Ucraïna ha fet un gir inesperat. L'exèrcit de Kíiv ha pres la iniciativa amb contraatacs al sud i l'est del país que es tradueixen en victòries i han permés avançar posicions després de mesos d'estancament i un estiu de combats centrat a la zona del Donbass. El moviment trenca la dinàmica iniciada des de la invasió russa del 24 de febrer passat, on era Moscou qui liderava els atacs.

Tot sembla indicar que l'anunciada ofensiva ucraïnesa sobre Kherson ha dut els russos a enviar reforços al sud i a reduir les reserves a la regió de Khàrkiv. Els ucraïnesos han trobat un punt feble en el front i han avançat directament cap a Kupiansk —un nucli logístic fonamental i la seu administrativa de l'administració russa—, cosa que ha sorprés els russos. Per a augmentar la rapidesa de la marxa, han evitat punt forts com Balaklia, que han encerclat. Una vegada mig assegurada Kupinask, una part de l'ofensiva s'ha dirigit cap a Izium, al sud-oest. En vista del risc de quedar embossades, les forces russes s'han replegat en tota la zona, l'eix nord d'accés al Donbass. És el retrocés més gran de Rússia des de la retirada de la perifèria de Kíiv el mes de març.

El Ministeri de Defensa rus argumenta que el replegament de tropes forma part del seu pla per a intensificar els seus esforços a Donetsk. Però les autoritats ucraïneses asseguren que han recuperat més de 30 localitats de la província de Khàrkiv.

Els ucraïnesos han recuperat, en menys d'una setmana més de 3.000 quilòmetres quadrats. Una quantitat enorme de terreny que contrasta amb la passivitat mostrada pel president rus, Vladímir Putin, durant els últims dies.

La retirada, que Rússia redueix a una "reagrupació d'efectius", podria facilitar la recuperació en les pròximes hores d'Izyum, un enclavament estratègic per al futur de l'operació russa en Sloviansk i Kramatorsk, els principals bastions ucraïnesos en el Donbass.

El president Zelenski ha felicitat personalment les seues tropes i ha recordat els defensors de Mariúpol i Azovstal. Zelenski augura una "ràpida desocupació" del país aquest hivern, perquè segons diu, els russos "estan fugint en algunes direccions", sempre que continue amb el subministrament armamentístic d'Occident.

Zaporíjia apaga l'últim reactor nuclear

L'altre punt d'atenció al país està ara mateix a la central nuclear de Zaporíjia, ocupada pels militars russos, però operada per personal tècnic ucraïnés. L'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica ha confirmat que la planta ha apagat l'últim dels reactors que estaven en funcionament.

Els tècnics ho han fet després que la central es connectara de nou a la xarxa elèctrica després d'uns dies de desconnexió. El reactor subministrava l'energia necessària per a mantindre els sistemes de seguretat. La reconnexió a la xarxa proporciona l'energia externa per a refredar el reactor. La decisió d'apagar-lo s'ha pres pels danys que han causat els bombardejos en totes les interconnexions.

El president rus, Vladímir Putin, justifica el tancament en la necessitat de garantir la seguretat de la instal·lació i protegir-la dels "constants atacs ucraïnesos", segons ha explicat en una conversa telefònica amb el seu homòleg francés, Emmanuel Macron.

També et pot interessar

stats